Във Великобритания за първи път осъдиха човек за производство на оръжие с 3D-принтер. "Скотланд Ярд” съобщи, че 26-годишният жител на Лондон Тендай Мусуере е признат за виновен за създаването на пистолет с 3D-принтер с решение на съдия от столичния квартал Саутарк днес. Срокът на лишаване от свобода ще бъде определен на 9 август.

Компонентите на пистолета, създаден с помощта на принтера, с които би могло да се сглоби огнестрелното оръжие, са открити в апартамента на Мусуере през октомври 2017 г. по време на претърсване за наркотици.

Заподозреният, който нямал лиценз за притежаване на оръжие, казал на полицията, че пистолетът е направен за филм, който се подготвя като част от университетска програма.

“Той заяви, че не е знаел, че с компонентите на оръжието, които са му били отнети, може да се сглоби действащ пистолет.”, гласи заявлението на полицията.

След повторно претърсване на дома на Мусуере през февруари 2018 г., полицията открила и други компоненти на пистолет, отпечатан на 3D-принтер.