НОВИНИ

Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор

Бившият кмет на Младост Десислава Иванчева, която беше арестувана зрелищно в центъра на София преди година, получи 20 години затвор за подкуп от строителен предприемач. Нейната заместничка Биляна Петрова получи 15 години, а посредникът за предаването парите - Петко Дюлгеров - 12 години. Решението е на Специализирания съд. В съдебната зала се стигна до напрежение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:07, 15.04.2019
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Десислава Иванчева и Биляна Петрова пристигнаха в съда с оптимистични очаквания.

Десислава Иванчева: Очакваме оправдателни присъди, тъй като както видяхте доказателства няма, а всички доказателства, които са събрани срещу нас отпаднаха и се сгромолясаха.
Биляна Петрова: Няма как да има доказателства, защото нищо не е правено. Не са искани пари и не са получавани пари. - 00:02:14 - Това беше една постановка. -

Съдът обаче ги призна за виновни. Съдия Иво Хинов намери доказателства, че чрез злоупотреба със служебното си положение Десислава Иванчева е осъществила принуда спрямо бизнесмена Александър Ваклин за даване на подкуп от 187 500 евро. Нейни помагачи са били заместничката ѝ Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров.

Дюлгеров днес за първи път говори пред медиите и обясни, че в деня на ареста се е срещнал с бизнесмена Александър Ваклин и е получил от него 14 хиляди евро консултантски хонорар. Седмицата преди това Ваклин непрекъснато го натискал да се реши проблемът с Иванчева.

Петко Дюлгеров: Аз с него (с Ваклин - б.р.) се видях на 17-ти, той ми даде хонорара, после се виждах с Иванчева и после всичко, което стана беше пълен шок. Това е една провокация, много добре замислена. Аз ви казах, той си говори на 9-ти с оферти от прокуратурата, как да махнем Иванчева, трябва да намерим топъл контакт.

Съдът оправда и тримата за срещите и разговорите за останалата част от сумата до 500 000 евро, колкото се твърди, че са поискани, според обвинителния акт.

Марин Марковски, адвокат на Десислава Иванчева: Тази корекция ще ни помогне нагоре из инстанциите, но битката за свободата на Иванчева продължава. Една битка е загубена, но има битки, които ще ни докарат до спечелване на войната.
Емануил Йорданов, адвокат на Биляна Петрова: Бяха констатирани многобройни нарушения на процесуалния закон, които са допуснати в досъдебното производство, как ще бъдат санирани те ми е малко трудно да си представя.

Заради тежките присъди и с аргумента, че има опасност да се укрият, като получат съдействие за това от общността, която ги подкрепя, съдът измени мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова в "задържане под стража" и те бяха арестувани в съдебната зала. Адвокатите им веднага обжалваха тази част от съдебното решение.

Връщането на двете зад решетките предизвика остра реакция на техни близки в съдебната зала и обидни думи към прокурорите в коридорите на съда. Медийният съветник на Иванчева Петър Кърджилов беше задържан от съдебната охрана.

Прокуратурата ще обмисля дали да протестира оправдателната част и ще иска по-високи присъди за Петрова и Дюлгеров.

Илиян Рангелов, прокурор: Ще преценим внимателно оправдателната част, ще я анализираме, след като проучим мотивите на съда в пълнота и ще изложим своите мотиви в протеста.

Делото отива на следваща инстанция. Страните имат две седмици за обжалване, а съдът обеща до месец да обяви мотивите си за днешните присъди.

Тримата подсъдими бяха задържани на 17 април 2018 година, делото на първа инстанция приключва точно 364 дни по-късно.

Съдът наложи 20 хиляди лева глоба на Иванчева, но я намали наполовина като компенсация, защото смята, че са нарушени нейните права по време на публичното ѝ задържане пред Спортната палата в София, където тя беше държана 4 часа с белезници на ръцете пред всички телевизионни камери.

Делото ще се запомни и с обществената подкрепа, която бившата кметица на "Младост" получи. Дори днес, след произнасянето на присъдите, пред Представителството на Европейския парламент в София беше организиран протест.

;

Иванчева беше осъдена за това, че е поискала 187 хиляди и 500 евро подкуп с помагачеството на нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Беше оправдава обаче за получаването на подкупа, както и за останалата част от сумата до 500 хиляди евро, колкото се твърди в обвинителния акт.

Очакванията на подсъдимите обаче бяха, че делото ще приключи с оправдателни присъди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище застрашава пътя Варна-Кранево
Свлачище застрашава пътя Варна-Кранево
Организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените промени за ТЕЛК
Организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените промени за ТЕЛК