НОВИНИ

Осем от архитектурните паметници във Варна се нуждаят от спешно укрепване

Осем от къщите паметници на културата в центъра на Варна се нуждаят от аварийно укрепване - това е заключението на експерти от община Варна. Те са издали предписания за спешни мерки на собствениците им, защото частните сгради със статут на недвижими културни ценности, вече са опасни за минувачите.

bnt avatar logo
от Даниела Георгиева
07:39, 24.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

67 от старите къщи в централната част на града са заплаха за минувачите, защото могат да се срутят във всеки момент, казват общинските експерти.Такива са няколко къщи на улиците "Преслав" и "Цариброд". Олющените мазилки, оголени дървени и метални конструкции, течове и затревени балкони са не само грозни, но и опасни. Собствениците на старите къщи обикновено са много и не могат да се разберат как да поделят имота, или пък просто нямат пари за ремонт.

Илка Витанова: "Нашата е на 100 години и ние поддържаме долния етаж, но горните собственици не бяха съгласни, макар че ние платихме всичко".
Вихануш Терзиян: "Лично за мен ангажимент трябва да има както общината, така и собствениците, но лошото е когато няма разбирателство между живущите в къщата. Както е случаят с нас. Лично аз както успявам с една заплата да отделя средства, предполагам, че всеки, който има желание би го направил".
;

Опитът на общинските специалисти по архитектура показва, че само една трета от собствениците спазват указанията им, другите две трети - нехаят за тях. Законът за културното наследство все още не дава право на общините да налагат глоби за зле поддържаните къщи, затова решението на проблeма се бави. За момента санкции може да налага само Инспекторатът за опазване на културното наследство за Североизточния район и от община Варна са подали сигнал до тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необикновено училище във Враца
Необикновено училище във Враца
Продължава огледът на изгорелите тютюневи складове
Продължава огледът на изгорелите тютюневи складове