Осем училища няма да започнат учебната година в своите сгради заради ремонти. Учениците им ще учат в съседни училища. В над 50 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. 700 хиляди ученици ще тръгнат на училище на 16 септември, 60 хиляди от тях са първокласници. Средните брутни заплати на учителите през новата учебна година ще станат над 1500 лева. Данните съобщи днес в Правец просветният министър Красимир Вълчев.

Сред училищата, които няма да посрещнат децата на първия учебен ден заради ремонти, са Икономическата гимназия в Русе, Второ основно училище в Гоце Делчев, Природоматематическата гимназия в Добрич.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще учат в други училища, може би през учебната година ще има още училища, защото ще има цялостни ремонти по Региони в растеж на държавните училища , което ще наложи пребазиране на много училища, а съответно тези осем ще се върнат в сградите си.

Заедно с тези училища, ремонтите ще продължат в още около 50, като там няма да пречат на учебния процес . Министър Вълчев каза още, че общо хиляда са ремонтираните през годината училища. Колкото до учителите, за техните заплати са отделени 360 милиона повече за следващата година.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Те са повече от тези 330 млн., с които бяха увеличени заплатите през тази година, но все пак ще бъдат положени на по-висока, с 20 % по-висока база, така че увеличението ще бъде малко по-малко от 20 %. Тази година средната брутна заплата е 1300 лева, брутна уточнявам, догодина средната брутна ще надвиши 1500 лева.

Предстои обаче социалните партньори да уточнят конкретния процент на увеличението. Министърът коментира и постановление 100 на Министерския съвет, чиято промяна предизвика недоволството на учители в социалните мрежи. Те казаха, че работата им не е да търсят ученици по домовете им. Въпреки обещанието на министъра това да не е ежедневно, учители се готвят за протест на 16 септември.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние засега не идентифицираме протест на учители в множествено число, идентифицираме един конкретен апел на учител, който е изразявал отношение към проекта за Стратегията за детето. Нашето усещане е, че се опитват да етикират един протест за учителски, без той да е такъв .

Вълчев допълни, че синдикатите и директорите са подкрепили министерството и са казали, че това не е протест на учители.

И накрая добра новина - едно ново училище ще бъде открито тази година. То е в град Бяла.