НОВИНИ

Осем задържани при внезапна проверка на швейцарската полиция в джамия

Осем души, включително етиопски имам, призовавал мюсюлманите, които не ходят на молитва, да бъдат убивани, бяха задържани при внезапна полицейска проверка в джамия в швейцарския град Винтертур, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната прокуратура.

bnt avatar logo
от БТА
14:22, 02.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Осем задържани при внезапна проверка на швейцарската полиция в джамия

В рамките на операцията полицията претърсила джамията Ан Нур и жилищата на трима души в северния град, посочва в изявление регионалната прокуратура в Цюрих.

Твърди се, че в публична проповед на 21 октомври етиопският имам призовал да се изобличават и убиват мюсюлманите, които отказват да участват от общата молитва в джамията, се казва в изявлението. Прокуратурите са започнали наказателно разследване срещу имама и още трима души.

В отделно изявление полицията в Цюрих съобщи, че са задържани още четирима души на възраст между 23 и 35 години от страни като Алжир и Тунис. Те били в джамията при проверката и се предполага, че се намират нелегално в Швейцария, каза говорителка на полицията. Според нея няма данни те да са свързани с имама и другите трима арестувани, чиято националност не се разкрива.

За момента прокурорите не са установили връзка с някаква международна екстремистка групировка, допълни говорителката.

По-рано днес швейцарският в. "Тагес анцайгер" съобщи, че разследващите са се фокусирали върху новия проповедник в джамията, който бил от Сомалия, а не от Етиопия. В информацията на вестника се отбелязва, че някои младежи, които преди посещавали редовно джамията, впоследствие са се присъединили към групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

След вълната от екстремистки нападения в Европа в последните години швейцарските власти засилиха контрола и наблюдението над предполагаеми екстремисти, които биха могли да прибягнат до насилие.

Според швейцарското разузнаване 77 души "вдъхновени от джихада", са заминали от 2001 г. насам от Швейцария за зони на конфликти, повече от 80 процента от тях - за Ирак и Сирия. Според службите 21 от тези хора вероятно са мъртви, а останалите продължават да действат в районите на конфликти или са се върнали в Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските власти запечатаха представителството на Амнести интернешънъл в Москва
Руските власти запечатаха представителството на "Амнести интернешънъл" в Москва
Президентът връчи националното знаме на участниците в 25-ата експедиция
Президентът връчи националното знаме на участниците в 25-ата експедиция