НОВИНИ

Още два дни се подават заявления за неизплатени заплати

След промените в законодателството, инициирани от омбудсмана Мая Манолова, 70 работодатели вече са платили дължимите суми на своите работници. Остават още два дни, в които ощетени работници могат да подават заявления за неплатени през последните три години заплати. Днес Манолова се срещна с представители на Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, НОИ и Главната инспекция по труда за съвместна оценка как работи новото законодателство.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:32, 14.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Омбудсманът Мая Манолова отчете, че от началото на годината са подадени над 5 хиляди заявления за неизплатени заплати за отминали периоди, а изплатените суми до момента са в размер на 600 хил. лева. До средата на годината се очаква те да станат около 4,5 милиона. „Промените в законодателството не са козметични“, каза Манолова. Вече има нетърпимост към „наглите работодатели“ и хората си получават парите от Фонд „Гарантирани вземания“.

Мая Манолова, омбудсман: Нито една от мрачните прогнози и страховитите сценарии, които се очертаваха пред противниците на това законодателство не се случи. Не изхарчихме парите във Фонда, в него има 257 млн. лева, които не бяха похарчени внезапно в огромни мащаби.
;

Манолова призова ощетените работници да подадат заявления до 16 май включително за неизплатени суми. По думите ѝ обаче има проблеми от страна на работодателите, които не съхраняват документите, удостоверяващи начислените и изплатени заплати.

Мая Манолова, омбудсман: В случай, че проблемът е законодателен, а най-вероятно е това да е така сме в готовност да предложим промени и в законодателството, в Търговския закон, в Закона за счетоводството, които да предвидят ясни отговорности включително и налагането на строги санкции за лицата, които укриват или не са изготвили и съхранили подобна документация.

Според Инспекцията по труда в началото на годината е имало 250 предприятия, които са дължали пари на работниците си. Заради дисцплиниращия ефект на новото законодателство 70 вече изцяло са отпаднали от списъка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силистренци протестираха срещу преминаването на тежкотоварни камиони през града
Силистренци протестираха срещу преминаването на тежкотоварни камиони през града
Още от деня: За и против проекта АЕЦ Белене- Явор Куюмджиев и Георги Касчиев
"Още от деня": За и против проекта АЕЦ "Белене"- Явор Куюмджиев и Георги Касчиев