След като по-рано днес министърът на културата на Словакия Марек Мадярич подаде оставка заради убийството на разследващ журналист, двама високопоставени чиновници съобщиха, че се оттеглят от постовете си, тъй като са споменати в последната статия на Ян Куциак. Това са Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност, и Мария Трошкова, съветничка на премиера Роберт Фицо, предаде Ройтерс.

Ясан и Трошкова твърдят, че нямат нищо общо с убийството на журналиста, който пише за тях, че преди да навлязат в политиката, са били свързани с италиански бизнесмен. Куциак не посочва, че те са извършили нещо нередно, но призиви за тяхната оставка отправиха правосъдният министър Луция Житнянска и представители на опозицията.

Двайсет и седем годишният Ян Куциак е разследвал предполагаеми престъпления на бизнесмени, някои от които свързани с политици. В края на миналата седмица той и приятелката му бяха намерени застреляни.

Хиляда човека излязоха днес по призива на опозицията на протест в столицата Братислава заради убийството на разследващия журналист.