Франция заплаши с вето ново отлагане на Брекзит, ако Борис Джонсън не представи реална алтернатива на предпазния механизъм за границата с Ирландия. Британският премиер понесе пореден политически удар с нова министерска оставка - заради недостатъчно усилия за постигане на ново споразумение за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Амбър Ръд - един от умерените министри в правителството на Борис Джонсън, обясни, че напуска и кабинета, и торите по две причини. Първата - "късогледия политически вандализъм" с пропъждането от Консервативната партия на депутати, които гласуваха с опозицията за изключване на Брекзит без споразумение. И втората - че очевидно правителството няма за цел да се договори с Евросъюза:

Амбър Ръд, бивш британски министър на труда и пенсиите: Липсата на достатъчно усилия за ново споразумение предизвика бунта на 21 мои колеги и аз съм с тях.

От правителството увериха в обратното. Според министъра на финансите Саджид Джавид Джонсън е решен да изведе кралството от съюза на 31 октомври и е напрегнал всеки свой мускул, за да договори ново споразумение. От Франция обаче дойде опровержение и предупреждение:

Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Още не виждаме никакви алтернативи на предпазния механизъм! Няма да удължаваме всеки 3 месеца!

Дали ще има поредно отлагане на Брекзит ще стане ясно на срещата на върха на Евросъюза на 17 октомври. А как да се избегне връщане на ирландската граница ще обсъдят утре в Дъблин Джонсън и премиерът на Ирландия Лио Варадкар.