НОВИНИ

Още надолу - 26,55 долара за барел петрол

Спадът в цените на петрола през последната седмица предизвика тревога на световните пазари и през вчерашния ден. Фондовата борса на "Уол стрийт" избегна критичен срив в последните минути преди звънеца за затваряне, след като през деня ключови индекси спаднаха с рекордни процентни стойности, а цената на петрола удари ново дъно - 26,55 долара за барел.

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 21.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Индексът "Дау Джоунс" - основен показател на деловата активност в Съединените щати, който малко по-рано спадна с рекордните 546 пункта. През деня в червената зона бяха също индексът S&P, представляващ 500-те най-големи компании на американския пазар, който изгуби 1,17 процента, както и индексът на електронната борса NASDAQ, който претърпя най-малък спад - с 0,12 на сто.

Най-съществен през вчерашния ден беше сривът на цената на петрола. Американският лек суров петрол поевтиня с близо 7 процента на Нюйоркската фондова борса до 26,55 долара за барел. Това е най-ниското му равнище от май 2003 г. Само от началото на 2016 година цената на черното злато в световен мащаб спадна с повече от 20 процента и предизвика редица държави да орежат бюджетите си и да обявят редица мерки срещу евентуална рецесия.


;

Текущата вълна от сривове в цената на петрола започна на 15 януари, когато петролът сорт Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, спадна под прага от 30 долара за барел. Според анализатори, основната причина за кризата е завръщането на Иран на пазара с два милиона барела повече дневно след вдигането на санкциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6,4 по Рихтер в Китай
6,4 по Рихтер в Китай
Сблъсъци между полиция и протестиращи мигранти в Кале
Сблъсъци между полиция и протестиращи мигранти в Кале