НОВИНИ

Още не е ясно кой е разорал дюните на къмпинг "Смокиня"

Проверка на регионалната инспекция по околна среда в Бургас показва, че дюните на къмпинг "Смокиня'' са унищожени от тежка техника. Министерството на туризма също ще започне проверка. За момента обаче, още не е ясно кой е разорал дюните.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:02, 13.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина.

Директорът на бургаската екоинспекция направи повторен оглед, след като справка в кадастъра показала, че близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

Инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас: Тъй като през вчерашния ден не можахме да установим извършителя, още в понеделник ще бъде направено геодезическо заснемане с колегите от Министерството на туризма, за да определим дали тези дюни, които са разрушени в момента, попадат в концесионната площ.

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. По закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието на пясъчната ивица. Още от 1984 г. това място е защитена територия "Пясъчни дюни" и разораването се наказва, заявиха от екоинспекцията.

Инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас: Законът предвижда от 1000 до 10 000 лв. глоба за този род нарушения.

От екоинспекцията казаха, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства кога точно и кой е разорал дюните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска столица на културата: В Пловдив представят единствената танго опера
Европейска столица на културата: В Пловдив представят единствената танго опера
Най-малко пет жертви на снежна буря в САЩ
Най-малко пет жертви на снежна буря в САЩ