НОВИНИ

Още не е ясно кой ще чисти Варна

Кметът на Варна Иван Портних коментира отправените срещу него обвинения от страна на лидера на ДСБ Радан Кънев, че изборът на изпълнител на обществената поръчка за събиране на отпадъците във Варна е нагласен. Той твърди, че процедурата още не е приключила и не бива да се спекулира с избора на сметопочистващи фирми.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 09.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Има ремонти, които могат да почакат, но не и извозването на битовите отпадъци - е мнението на кмета Иван Портних. Според него не бива да се спекулира с чистотата на Варна. Още повече че и туристическият сезон наближава.

"Колегите от туристическия бранш реагираха изключително бързо и изключително остро на подобни опити за спиране на, конкретно казвам, на поръчките, свързани с чистотата, и го окачествиха като саботаж на туристическия сезон", заяви той.

При обявяване на процедурата няма подадена нито една жалба по отношение на методиката за оценяване на участниците. Дори новата обществена поръчка включва много допълнителни изисквания към фирмите.

"Заложихме изключително високи критерии по отношение на техниката, сметопочистващата техника и ред услуги, които досега в договорите на практика не съществуваха, като започнем с машинно миене, машинно метене, ръчно почистване на графити, на парапети, на мантинели", уточни кметът на Варна.

Общината ще продължи да контролира работата на сметопочистващите фирми. Само за последните две години наложените глоби на някои от тях за неизпълнение на задълженията им надхвърлят 1,5 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Бойко Борисов се яви като свидетел по делото срещу Сергей Станишев
Бойко Борисов се яви като свидетел по делото срещу Сергей Станишев
Започва проверка по сигнала за побой над варненци от охранители
Започва проверка по сигнала за побой над варненци от охранители