Открити са черните кутии на самолета, който вчера избухна в пламъци при аварийно кацане на летище Шереметиево в Москва. Според предварителното разследване, най-вероятно мълния е ударила машината. При трагедията загинаха 41 души. Трима са в тежко състояние. Няма пострадали българи. Съболезнования за трагедията изразиха президентът, премиерът, председателят на Народното събрание и външният министър на България.

Самолетът бил поразен от мълния, малко след излитане. Изчезнала радиовръзката с диспечерите. Останала да работи единствено аварийната. Направил два кръга над Москва и се насочил за аварийно кацане към Шереметиево. Това е разказът на стюрдеса от злощастния самолет.

28 минути след като излетял, "Сухой Суперджет 100" се върнал на летището. При приземяването машината лумнала в пламъци. Последвала светкавична евакуция. За 55 секунди - почти два пъти по-бързо от обявените норми.

Времето обаче, се оказало недостатъчно, за да бъдат спасени всички. На борда имало 73 пътници и 5 членен екипаж. Загинали 41 души. Сред жертвите има деца.

По-малко от час след излитането на самолета за Мурманск, близки на пътниците се върнаха на Шереметиево, за да разберат тежката истина. Московското летище потъна в скръб. Много полети бяха отменени.

Самолетът е произведен преди две години. Миналия месец е минал технически преглед. От Аерофлот съобщиха, че екипажът бил опитен.

"Сухой Суперджет 100" е първият пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Използва се за кратки разстояния.

Преди 7 години такъв Сухой катастрофира в Индонезия. Загинаха всичките 45 души на борда. Причина за инцидента тогава се оказа човешка грешка.

Самолетът, който се подпали в Москва, може да е бил ударен от мълния

Самолетът, който се подпали в Москва, може да е бил ударен от мълния

Пътниците и част от екипажа на самолета, който бе принуден да кацне спешно на летището в Москва заявиха, че той е бил ударен от мълния малко преди кат...