НОВИНИ

Ще участваме ротационно с до 400 души в бригадата на НАТО в Румъния

Това заяви в "Още от деня" Валентин Радев, заместник-председател на комисията по отбрана и бивш заместник-министър на отбраната по повод срещата на върха на НАТО във Варшава. На нея се очаква да се обяви оперативна готовност на европейския противоракетен щит, четири многонационални батальона по 4 000 души в Полша и балтийските републики, както и една многонационална бригада в Румъния.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
18:40, 08.07.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

"Ще участваме ротационно, няколко пъти с 400 човека - ротационно, само когато има учение. Да не се притесняват гражданите. Не знам защо се притесняват. Ние сме в един военнополитически блок, особено с Румъния, държава, с която трябва да имаме много по-близки според мен отношения, но не го правим в момента", каза в студиото на "Още от деня" Валентин Радев, заместник-председател на комисията по отбрана.

Това е границата в момента между военно-политическия блок и света, от който се притесняваме, от това което се случва и Русия, каквото стана в Крим т.н. Това, което е по-на юг от нас - тероризмът, миграционната вълна. Трябва да се засили присъствието и ние. Много е важно да има паритет на силите на НАТО и да има равнопоставеност. Да, правим нещо в Литва, Латвия и Естония, но нека го правим и в Черноморския регион, каза още Радев.

Според него срещата на високо равнище на НАТО не е по-маловажна от срещата в Уелс, където се взеха също важни решения за финансирането. "Тук има и други елементи и те са важни доколкото се променя геополитическата среда", каза Радев.

За него споразумението между ЕС и НАТО е добър ход. Добре е срещу всички опасности най-вече миграционни вълни, тероризъмът да бъдем по-обединени и това ще ни направи по-силни, подчерта още бившият заместник-министър на отбраната.

По отношение на внесения проектозакон за въоръжените сили, Радев заяви, че парламентарната група на ГЕРБ е на мнение, че българската армия трябва да остане професионална и няма пари да се смени професионалната армия дори и наполовина. Проблем е и обучението.

Радев изчисли, че за един наборен войник са необходими на месец повече от 2-3 хиляди лева.

За антитерористичния закон, Радев изрази опасения, че хората нямат доверие в институциите.

Вижте какво каза още за терористичните заплахи Валентин Радев във видеото







Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото лятно кино на БНТ тръгна от София
Пътуващото лятно кино на БНТ тръгна от София
100 ветроходци на регата “Порт Варна”
100 ветроходци на регата “Порт Варна”