НОВИНИ

В "Още от деня": Има ли спекула на енергийния пазар? - говорят експертите

В обществото тлее напрежение, на което институциите трябва да отговорят незабавно. Хората се готвят за скок на цените на основните стоки и услуги. Това се казва в декларация на КНСБ, заради която днес се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Какви са резултатите след срещата и чака ли ни ценови шок заради пазара на електроенергия - темата в студиото на "Още от деня" коментираха Васил Велев - председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България и Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ "Подкрепа".

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 08.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Енергийни експерти манипулират обществото, сравнявайки с година назад цените на нашата енергийна борса и на други такива, заяви Васил Велев. По думите му, за този период картината е коренно различна и освен това, когато сравняваме цените на борсите, крайният потребител винаги плаща такси, които у нас са много по-високи отколкото в съседните страни.

Васил Велев - председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България: Референтната цена я осреднявам на 72 лв за мегаватчаса еленергия. Миналата година беше 88 лв, тази година за същия период е 133 лв, което е 51% увеличение. Ситуацията е абсолютно ненормална, като отчетем факта, че потреблението не е нараснало.

Очаквахме повече конкуренция при въвеждането на либералния пазар, обясни Александър Загоров. По думите му, индустриалните отношения в България ще пострадат, тъй като различните бизнес субекти са пестеливи в отношенията помежду си.

Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ "Подкрепа": Тенденцията е след време да няма регулиран пазар, но това сближаване на пазарите, ако отидем на либерализация, възможно е този социален резултат да бъде в отрицателна ситуация - тоест българският бит да плаща много високи цени.

В тази ситуация печелят износителите, някои търговци печелят, но при всички случаи, губят хората. Ние сезирахме и КЕВР за нерационалните нива в един и същи час на двата пазара на електроенергия. Ще видим какви ще са изводите в анализа на КЕВР, допълни още Велев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Румъния представи в Брюксел приоритетите на европредседателството
​Румъния представи в Брюксел приоритетите на европредседателството
След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца
След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца