НОВИНИ

Емил Радев и Иво Христов с коментар за мониторинговия доклад на ЕК

Европейската комисия обмисля прекратяването на доклада за наблюдение на България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Окончателното решение ще бъде взето след консултации със Съвета и Европарламента. Темата в "Още от деня" на живо от ЕП в Страсбург коментираха българските евродепутати Емил Радев от групата на ЕНП и Иво Христов от групата на ПАСД.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 22.10.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Според Емил Радев докладът е голям успех за България. Страната ни е показала добре свършената работа в подобряването на правосъдната система. Изпълнили сме 17-те точки.

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: ЕК явно заяви, че България си е свършила работата. Това е една голяма оценка за 12-годишната ни борба да бъде свален този мониторинг. Всички успяха да си свършат работата и да изпълнят съдебните препоръки от 2007 година, за разлика от Румъния, която ще остане под наблюдение.

Песимистичен относно резултатите на доклада е Иво Христов.

Иво Христов, евродепутат от БСП/ Група на ПАСД: Ако призванието на механизма беше да европеизира българското правосъдие и обществен ред, това, което стана е, че ние българизирахме Европейската комисия.

Христов разкритикува евентуалната отмяна на мониторинговия доклад на ЕК, като по думите му все още има неща, които страната ни не е изпълнила.

Иво Христов, евродепутат от БСП/ Група на ПАСД: Трябва смирено да приемем края на този мониторинг, защото той се доказа като безпомощен и действително е напълно излишен, от него не произтече никакво оздравяване на българската правосъдна система. Всяка българска баба на село знае повече за българското правосъдие, отколкото Юнкер може да ѝ каже.

Според Емил Радев обаче страната ни е третата страна в ЕС, в която имущество, което не може да се докаже, се отнема в полза на държавата. Това по думите му е крачка напред в борбата с корупцията.

Какъв ще е новият механизъм за наблюдение - вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двата понеделника след изборите ще бъдат неучебни, но присъствени за учениците
Двата понеделника след изборите ще бъдат неучебни, но присъствени за учениците
Британският парламент ще гласува нов законопроект за Брекзит
Британският парламент ще гласува нов законопроект за Брекзит