Още един турски конвой пристигна на турско-сирийската граница тази нощ в рамките на трансграничната операция срещу кюрдските милиции. Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно във връзка със ситуацията в Сирия.

Десетки автобуси, превозващи бунтовници, и камиони, натоварени с боеприпаси, влязоха във военния лагер в Акакале. Конвоят трябва да подкрепи сражаващите се в Северна Сирия.

Официалното обяснение за турската операция е "зона за сигурност" по сухопътната граница между Сирия и Турция, където да се заселят около 2 милиона сирийски бежанци.

Заради ескалацията на напрежението Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно при закрити врата. Декларацията на европейските страни обаче не получи подкрепа.

Юрген Шулц, заместник постоянен представител на Германия в ООН: Призоваваме Турция да спре едностранните военни действия.
Кели Крафт, постоянен представител на САЩ в ООН: САЩ не подкрепят по никакъв начин решението на турското правителство да започне военна операция в североизточна Сирия.
Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Призоваваме Турция и Сирия за започнат диалог в съответствие със споразумението от Адана от 1998 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че е готов да посредничи между Турция и кюрдите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние можем да избираме между три варианта: да изпратим хиляди войници и да спечелим по военен път; да ударим Турция много здраво във финансово отношение и със санкции; или да посредничим за сделка между Турция и кюрдите!

От своя страна, сирийският заместник външен министър Фейсал Мекдад заяви, че сирийското правителство ще се противопостави на всяка чужда инвазия.

Фейсал Мекдад, зам.-министър на външните работи на Сирия: Сирийската армия се сражава срещу терористичните групировки в цяла Сирия и ще се бори срещу чуждите сили, които са незаконно на сирийска земя.

Сирийският дипломат призова международната общност да окаже натиск над Турция за спирането на настъплението в Сирия.