НОВИНИ

Още ученици се включват в протестите на "жълтите жилетки" във Франция

Ескалацията на напрежение във Франция продължава. Ученици от все повече градове се присъединяват към протеста на "жълтите жилетки". Само днес и само при едно от протестните шествия, бяха задържани повече от 140 души. Във френските медии се появи информация за опасения от държавен преврат.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:22, 06.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Ученици в десетки френски градове се включиха в протестите, първоначално започнали като недоволство срещу повишаването на акцизите за горивата, въпреки, че властта вече се отказа от спорното решение.

Това обаче не успокои обществото и към негодуванието от цените на бензина се прибави това срещу планираните реформи в образователната система и понижаващия се стандарт на живот като цяло. На места полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралото се множество.

Частичните блокади по пътищата остават. А според представител на "жълтите жилетки", само Еманюел Макрон може да спре протестите.

Кристоф Шаленсон, един от неформалните лидери на "жълтите жилетки": Единственият човек, който има възможност да спре протестите, е президентът. Той трябва да се изправи пред народа на Франция като баща на нацията, да бъде крайъгълният камък - това е ролята му. Да говори със сърцето си, с думи, които стигат до хората. И да им каже, че ги е чул, че по пътя като водач на групата, е забравил голяма част от населението и това е грешка!

За събота, когато е планиран поредният голям протест, се предвиждат безпрецедентни мерки за сигурност. Според френски медии премиерът Едуар Филип предстои да реши дали да изпрати военни машини да разчистят пътищата в и около Париж, ако има изградени барикади. Подобна мярка не е предприемана от 1968 г. А търговците се опасяват, че празничният сезон във Франция е заплашен от провал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият зам.-кмет по транспорта в СО обеща проверка на ремонта на Граф Игнатиев
Новият зам.-кмет по транспорта в СО обеща проверка на ремонта на "Граф Игнатиев"
Транспортният министър уволни шефовете на БДЖ Владимир Владимиров и Велик Занчев
Транспортният министър уволни шефовете на БДЖ Владимир Владимиров и Велик Занчев