Ескалацията на напрежение във Франция продължава. Ученици от все повече градове се присъединяват към протеста на "жълтите жилетки". Само днес и само при едно от протестните шествия, бяха задържани повече от 140 души. Във френските медии се появи информация за опасения от държавен преврат.

Ученици в десетки френски градове се включиха в протестите, първоначално започнали като недоволство срещу повишаването на акцизите за горивата, въпреки, че властта вече се отказа от спорното решение.

Това обаче не успокои обществото и към негодуванието от цените на бензина се прибави това срещу планираните реформи в образователната система и понижаващия се стандарт на живот като цяло. На места полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралото се множество.

Частичните блокади по пътищата остават. А според представител на "жълтите жилетки", само Еманюел Макрон може да спре протестите.

Кристоф Шаленсон, един от неформалните лидери на "жълтите жилетки": Единственият човек, който има възможност да спре протестите, е президентът. Той трябва да се изправи пред народа на Франция като баща на нацията, да бъде крайъгълният камък - това е ролята му. Да говори със сърцето си, с думи, които стигат до хората. И да им каже, че ги е чул, че по пътя като водач на групата, е забравил голяма част от населението и това е грешка!

За събота, когато е планиран поредният голям протест, се предвиждат безпрецедентни мерки за сигурност. Според френски медии премиерът Едуар Филип предстои да реши дали да изпрати военни машини да разчистят пътищата в и около Париж, ако има изградени барикади. Подобна мярка не е предприемана от 1968 г. А търговците се опасяват, че празничният сезон във Франция е заплашен от провал.

Засилват се ученическите протести във Франция

Засилват се ученическите протести във Франция

Засилват се ученическите протести във Франция, които се присъединиха към демонстрантите срещу високите цени на горивата и жизнен стандарт при управлен...