НОВИНИ

С аромат на барут. Кой поръча зарята в полунощ на Великден?

Зарята на връх Великден пред храм-паметника "Св. Александър Невски" е съгласувана и с патриарха, и с министъра на отбраната. Това заяви архимандрит Дионисий пред БНТ. От Светия Синод обаче са на друго мнение.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Росен Петрински
19:26, 03.05.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Разходите по осъществяването на светлинното шоу в небето над "Александър Невски" поел приятел на архимандрит Дионисий, предстоятел на патриаршеския храм. Именно той е и инициаторът на идеята - пасхалната служба да бъде прекъсната от "Ботевмарш".

Архимандрит Дионисий, предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски": Преди повече от 1 месец аз изпратих писмо до министъра на отбраната с предложение тази практика, която е прекъсната 1946-а година да се възстанови и получих отговор, който е одобрителен и молбата е удовлетворена.

Твърди, че това се случило с благословията на Светия Синод. От канцеларията на Църквата обаче, ни информираха, че научили за салютите в небето от съгласувателно писмо, изпратено им от общината. В него се посочвало, че молбата на храм "Св. Александър Невски" за заря в небето може да бъде осъществена. В протокола на последното заседание на синода от 21 и 22 април тази година, липсва точка за обсъждане на илюминации в небето. Архимандрит Дионисий е имал време да внесе искане за разглеждане на подобна идея. Но е пропуснал да го направи.

Архимандрит Дионисий, предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски": Вие как си представяте, че при едни изключително критични моменти за православния свят един Свети Синод би се занимавал с това как да се проведе едно тържество в един храм от всичките в българската държава?
БНТ: Един, но този, който е патриаршеската катедрала!
- Именно, защото катедралата е патриаршеска и патриарха е запознат с всичко. Кога да бъде зарята е определено от него и е съгласувано с този, който е председател на Светия синод.

Архимандирт Дионисий извърши и други промени в начина на служение в храма, военни носеха плащеницата Христова на разпети петък, хлябът и виното бяха разделени при даването на причастие на миряните.Мотивира решенията си с необходимостта от промяна и не приема упреците.

Архимандрит Дионисий, предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски": Празникът, няма как да оскверним, но себе си безспорно скверним

Ще има ли ясна позиция по вече станалата скандална тема за Ботев марш по време на църковна служба от страна на Светия Синод? Засега не е ясно. Знаем от наши източници само, че вчера в Светия синод е имало среща на духовници, който са обсъдили поведението на архимандрит Дионисий. Следващото заседание на Синода е на 17 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Воден градски транспорт във Варна
Воден градски транспорт във Варна
Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.
Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.