НОВИНИ

Още жертви на пожарите в Гърция, страната очаква порои след огъня

Вече са разпознати 70 от телата, открити след смъртоносните горски пожари в Гърция от миналата седмица. Досега броят на загиналите е 91, 14 души се водят за безследно изчезнали. Водещ гръцки климатолог прогнозира, че изпепелените райони сега са застрашени от друга стихия - светкавични наводнения.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 31.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Перфектна огнена буря - до това е довела комбинация от фактори при курортните градчета край Атина. Гъстите борови гори в хълмист район са били много сухи и силно запалими, при това в непосредствена близост до жилищни постройки, посочва шефът на центъра по климатология в Атина.

Христос Зерефос - климатолог: Определено това беше високорискова зона. Наричаха я рай, но всички видяха, че е изгубения рай.

Изпепелени са 6 880 хектара гори и жилищни райони. От близо 3 700 инспектирани къщи, на разрушаване подлежат около 1050. Сега има потенциална опасност светкавични наводнения да пометат склоновете по пътя на огнената стихия.

Христос Зерефос - климатолог: Заради много сложната топография и силния наклон към морето районът може да бъде залят внезапно от водни маси.
;

Необходимо е изграждане на пътища за сигурен достъп до морето и възможност за евакуация и модерни технологии за известяване, например сигнали от термокамери към мобилни телефони, изтъква гръцкият учен. Според него занапред ще има по-чести прояви на екстремно време заради дестабилизацията на глобалния климат.

Христос Зерефос - климатолог: Затова трябва да се научим да уважаваме силата на природните феномени. От 20 000 години насам човечеството винаги се е отнасяло с преклонение към природните явления.

Международни екоорганизации като "Грийнпийс" обявиха горските пожари от миналата седмица за най-смъртоносните в историята на Гърция и предупредиха, че високорисковият сезон се удължава заради климатични промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Рекордни загуби заради сушата в Германия
​Рекордни загуби заради сушата в Германия
Въвежда се временна организация на движението в района на столичния Бизнес парк
Въвежда се временна организация на движението в района на столичния Бизнес парк