НОВИНИ

Осигурени са средства за ремонт на къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот

Министерството на културата осигури необходимите средства за извършване на ремонтни, консервационни и реставрационни дейности на къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот, недвижима културна ценност от национално значение, съобщават от ведомството. Ремонтът ще бъде изпълнен по силата на договор, сключен между Министерството на културата и община Сопот. В рамките на изпълнението на проекта се предвижда и извършване на цялостен ремонт на покрива, освежаване на стаите и на фасадата на емблематичната сграда в подбалканския град.

bnt avatar logo
от БТА
16:08, 05.08.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
осигурени средства ремонт къщата музей иван вазов сопот

Ремонтните, консервационни и реставрационни дейности трябва да приключат най-късно до средата на ноември т.г.
От министерството припомнят, че през юли 2015 г., когато Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в родния град на писателя беше отбелязана и 80-годишнината от създаването на къщата-музей "Иван Вазов".

Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В деня на Вазовия юбилей - 24 октомври 1920 г., е създаден "Комитет за постройка паметник и къща-музей на народния поет Иван Вазов в Сопот". Започва и събирането на средства.

Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева. През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов, Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му.

През 1930 г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот, придружен от писателя Николай Райнов, като двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом. Строежът на къщата започва през 1931 г. Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София - Ст. Л. Костов, и на основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено "Под игото". В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа "Хаджи Ахил" и повестта му "Чичовци".

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Пловдивският митрополит Максим отслужва водосвет, слово произнася проф. Михаил Арнаудов. Цар Борис Трети държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита.

През 1964 г. къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение. По случай 120-годишнината от рождението на народния поет - на 8 юли 1970 г., е открита и експозиция за жизнения му и творчески път в построената до родния му дом сграда. Къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от Вазовата майка - Съба Вазова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за побоя на Околовръстното
Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за побоя на Околовръстното
Неизлъчвани кадри от бомбардировките на Хирошима
Неизлъчвани кадри от бомбардировките на Хирошима