НОВИНИ

Оскари за наука и техника: Невидимите герои на киното

Седмица до голямата церемония за раздаване на Оскарите. По традиция малко преди това се връчват наградите на научно-технически постижения в киното. Медийното внимание към тях обикновено е малко, защото героите са непознати на публиката, а и материята доста трудна. Важността им за екранната магия обаче е безспорна.

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 21.02.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

33 -ма души за десет научни и технически постижения получиха Оскари тази година на церемония, водена от актьорите Джейъсън Сийгъл и Оливия Мън. Наричат инженерите и изобретателите зад съвременното кино невидимите герои, защото без тях днес магията на екрана изглежда невъзможна. Тази година някои бяха почетени за пробиви в нови технологични области като цветните монитори и медия плейърните системи, други - за усъвършенстване на отдавнашни изобретения според стандартите на 21 ви век.

Брайн Маклийн
"Тази техника, наречена стоп моушън анимация, съществува буквално от сто години, това, което ние направихме беше да използваме 3Д принтер при анимирането на лицето, така че вместо ръчно да извайваме стотици и стотици различни лицеви изображения на една кукла и да ги заснемаме, ги моделирахме на компютърен софтуеър и после ги получавахме в три измерения на три де принтер".

Отличена е и технологията Джеометри Тракър за по -убедително взаимодействие на дигитални и живи елементи в сцената

Роналд Малет
"Целта е да се разбият границите в улавянето на движенията, това традиционно се прави на сцени, където хората носят специални костюми пред специални камери. Освен това така актьорите играят по-освободено без ограниченията на облеклото или снимащата камера".

Някога клатушкането в кадъра се е правела така - водещите го онагледиха на церемонията, за да обявят наградата за Имидж Шейкър и Майкъл Джон Кийслинг. От вече 20 години неговата оптична система създава илюзията за клатене на камерата по уникален начин, превъзхождащ другите алтернативи.

Майкъл Джон Кийслинг
"Едно от най-известните приложения беше в сцената с дебаркирането в Спасяването на редник Райън. Получавате прецизен земен трус или експлозия без да е нужно да клатите камерата".

"Отмъстителите", "Пазители на галактиката", "Аватар", "Междузвездни войни: Силата се пробужда" са сред филмите, в които са приложени наградените тази година технологии. Академията връчи и специално отличие на Дружеството на филмовите и телевизионните инженери, като признание за приноса за техническия напредък през изминалите 100 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богат риболовен улов на юг от Бургас
Богат риболовен улов на юг от Бургас
Край на наводненията в село Дряновец
Край на наводненията в село Дряновец