НОВИНИ

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря пред Конгреса

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще даде обяснения в американския Конгрес. Причината е скандалът с използването на лични данни на потребителите на социалната мрежа от британската компания Кембридж Аналитика.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:48, 10.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Според Карън Норт, специалист по социални медии, Марк Зукърбърг е изправен пред голямо предизвикателство. Ако той не даде задоволителни отговори тази седмица, е много вероятно Конгресът да създаде ново законодателство, което да регулира по-стриктно Фейсбук.

Карън Норт, преподавател в Университета на Южна Калифорния: Според мен големият въпрос е, че всички тези закони, които се отнасят за традиционните медии като телевизия, печат и радио, не могат да обхванат интернет и наистина е време да помислим как да адаптираме законите спрямо новите медии.

В контекста на нарасналото недоверие към интернет гигантите, американски асоциации отправиха сериозно обвинение и към Ютюб и неговата компания "майка" Гугъл. Те твърдят, че са събирани лични данни на деца, които са използвани за "прицелно насочване" на рекламите. Според американските власти това е незаконна практика. Внесена е жалба с настояване да се проведе разследване.

Говорител на Ютюб каза, че защитата на децата и на техните семейства е приоритет на компанията. И припомни, че компанията е инвестирала много в създаването на специално приложение за деца.

;

Основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг проведе индивидуални срещи с американски законодатели, преди да се изправи днес пред комисия в Сената, а утре пред комисия в Камарата на представителите. Междувременно той поднесе писмено извинение за това, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби с личните данни на потребителите.

Фейсбук бе замесена в скандал, след като стана ясно, че британската компания Кембридж аналитика е събрала личните данни на милиони потребители, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силата на музиката: Песнопения на Софийския свещеничски хор звучаха по радио ВВС
Силата на музиката: Песнопения на Софийския свещеничски хор звучаха по радио ВВС
Каракачанов за проекта за нов изтребител: Ще изпратим оферти до повече държави
Каракачанов за проекта за нов изтребител: Ще изпратим оферти до повече държави