НОВИНИ

МВР: Основната причина за водното бедствие в Бургаска област са дъждовете

Бедствие в Бургаско след проливните дъждове. Три жертви, един човек в неизвестност, евакуирани хора и наводнени къщи. В най-засегнатата община Камено - утре е ден на траур. По първоначални данни най-силно пострадали от водното бедствие са село Равнец и бургаските квартали Горно и Долно Езерово. Тежко е положението в селата Черни връх, Полски извор и Ливада. Първите сигнали за бедствието са подадени в два през нощта. На телефон 112 са получени 77 сигнала за бедстващи хора. 7 каскадни язовира са със скъсани стени, специалистите твърдят, че те не могат да създадат голяма приливна вълна, но заедно със силния дъжд създават предпоставки за наводнения. Още за най-критичните места в района вижте в прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков Източник: БТА
19:56, 25.10.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Основна причина за тежката ситуация в Бургаска област, отнела живота на трима души и наводнила десетки домове са дъждовете. Това каза на извънреден брифинг в село Черни връх министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо, заяви министърът.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Причина за това, което се е случило във всички села, ние обиколихме няколко, са дъждовете. Язовирите, които се управляват от Държавната агенция по метрология и технически надзор, са получили предписания, включително и тези тука. Дали са изпълнени тези предписания от собствениците, има и частни такива, тепърва предстои да го видим.

Към момента във всички селища на Бургаска област има електрозахранване и водоподаване. На всички бедстващи хора е оказана помощ, има настанени у роднини, на други е осигурен подслон в кметствата.

Няколко язовира са със скъсани стени в Бургаско, заяви областният управител Вълчо Чолаков. Един от язовирите в село Трояново бил с твърде малка вместимост - 20 000 кубични метра. В него обаче снощи са се излели над 100 000 кубични метра, които са подкопали основата.

Кирил Войнов, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор: "Чанаджик 1" е един сух язовир, един гьол, където нямало вода и хората си поели добитъка. Идва голямата вълна в следствие на силния дъжд, пълни го и оттам прелива и скъсва стената. Този язовир и всички язовири, които са скъсали стените си, не са в списъка на потенциално опасните. В четвъртък и петък трябваше да се започне проверката на тези язовири, по заповед на областния управител.
;

И в Карнобат много от къщите са наводнени - падналото количество дъжд там е между 100 и 178 литра на квадратен метър. Обилните валежи в района на Карнобат предизвикаха и свлачища по Автомагистрала „Тракия".

Най-засегнат беше участъкът от 230-ти до 259-ти километър в посока Бургас. През целия ден хора и техника отстраняваха свлечените на пътното платно тонове земна маса. Движението се извършваше само в изпреварващата лента и за кратко дори беше спряно.

В следобедните часове пътят беше разчистен и преминаването по магистрала "Тракия" вече се осъществява нормално. Участъкът беше инспектиран от министрите Николай Нанков и Валентин Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Южна Корея приветства възможностите за инвестиции в България
Премиерът на Южна Корея приветства възможностите за инвестиции в България
Щети от наводнението и в община Сливо поле
Щети от наводнението и в община Сливо поле