НОВИНИ

Основната версия: Не язовирите, а дъждът е виновен за наводнението в Бургаско

След проверки на 4 от 7 язовира - основната версия на властите е, че за бедствието в Бургаска област е виновен дъждът. Оказа се, че след отичането на водата най-голям проблем е тинята. Трябва да засъхне, за да може да се почистят домовете.

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 26.10.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Малка техника ще почисти входовете към домовете, а с маркучи ще се почистят улиците. Продължават аварийно-спасителните работи, няма и ток. Ще се направи всичко възможно, за да се възстанови електроподаването тази нощ.

Регионалният министър Николай Нанков изчисли първоначално колко пари ще са нужни за справяне с щетите след бедствието.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие: Около 7 и 8 милиона лева по първоначални данни, това коментирахме и с кмета, ще са нужни, както за публичната, така и за частната инфраструктура. Пречиствателната станция до следващите няколко седмици, до месец, трябва да сме готови с отремонтирането със скъпа немска техника. Проекта е със средства от ЕС и около 800 и 900 хил. лева, ще са нужни за пречиствателната станция. По-тежък е случаят с депото за твърди битови отпадъци. Там има откъсната дига, но и там в рамките на месец, трябва да сме готови.
Димитър Николов, кмет на Бургас: Метър и половина е била вълната, която е заляла пречиствателната станция. Всички помпи са гръмнали вследствие на късо съединение. Цялата пречиствателна станция в момента е запълнена с каменен и строителен отпадък и както виждате стартирахме почистването. В рамките на месец трябва да се оправим и да я пуснем отново в експлоатация. Допълнително двете канално помпени станции на този квартал също са извън строя, в момента тече подмяната и възстановяването на помпите, за да започнат и те да работят.

Няма притеснение за екологични замърсявание:

Инж. Тонка Атанасова - Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите - гр. Бургас: Това е аварийна ситуация, в която нямаме притеснения по отношение на някаква екологична бомба. В момента водите се от ВиК Бургас се изземват с фекална кола, която отива в друга пречиствателна станция, водите се изпомпват и се извозват до там и нямаме притеснения за екологични замърсявания. Така че се надяваме колегите много бързо да се справят в рамките на 2-3 седмици, максимум месец и ще започне нормалната работа на пречиствателната станция.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция очаква зелена светлина за отпускането на транш от 800 млн. евро
Гърция очаква зелена светлина за отпускането на транш от 800 млн. евро
Нова библиотека откри Читалище „Братство“ в  Кюстендил
Нова библиотека откри Читалище „Братство“ в Кюстендил