НОВИНИ

Основни приоритети в програмата на новото австрийско правителство

Новото австрийско правителство начело с най-младия канцлер на Австрийската република Себастиан Курц, ръководител на Австрийската народна партия (АНП), който ще управлява в коалиция с Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на Австрийската партия на свободата (АПС), ще положи утре клетва пред президента на Австрийската република Александър Ван дер Белен.

bnt avatar logo
от БТА
15:54, 17.12.2017
Чете се за: 02:06 мин.
По света
основни приоритети програмата новото австрийско правителство

Коалицията, която включва осем министри от народната партия и шестима от партията на свободата, представи програма от 180 страници, която ще бъде водеща през петгодишния период на управление. Документът, озаглавеният "Заедно. За нашата Австрия", включва данъчни облекчения, съкращаване на бюрокрацията и затягане на разпоредбите за мигрантите, сигурност, справедливост, прекратяване на злоупотребите със социалните придобивки - всичко, което двете партии обещаха преди изборите на своите симпатизанти. По общото мнение на политическите наблюдатели тя не съдържа големи изненади, дори напротив - в някои отношения е доста нерешителна и умерена.

Двете партии подчертават в преамбюла намерение да подкрепят инициативните и работливите от всички социални слоеве, като си поставят целта да намалят данъците, да предпазят социалната държава от злоупотреби, както и да спрат нелегалните мигранти.

На пресконференция двамата коалиционнни ръководители подчертаха намерението си да водят проевропейска политика, това е записано и в правителствената програма. По пътя към пряка демокрация, която дава възможност на населението да решава важни въпроси от своето бъдеще, са набелязани няколко етапа. Като начало е предвидено 100 000 избиратели да имат право да стартират законодателни инициативи, като на първо време се отлага организиране на плебисцити. Едва към края на управленския период ще е възможно референдумите да се провеждат по инициатива на гражданите. Летвата е поставена значително по-високо от обещаното - едва след като са събрани 900 000 подписа, ще бъде провеждано всенародно допитване. Програмата не допуска въпроси, отнасящи се до членство в ЕС.

Една от поставените цели е пенсионните и здравни каси, които в момента са 22, да бъдат обединени в пет големи социални институции. Задължителното членство в браншовите камари остава, но при облекчени условия, за които още не се знаят подробности. Запланувана е разработката на различни модели, регулиращи работното време. Предвиждат се нови семейни надбавки. Програмата предвижда увеличаване на ниските пенсии за гражданите с 40 години трудов стаж. Нови ще са и условията за работа на държавните служители, но подробности все още не са известни.

;

Програмата регулира по нов начин помощите за безработни, предвижда намаляване на месечно изплащаните суми в течение на времето. При чужденците ще се правят справки за възможностите помощите да се прехвърлят на социалните служби в съответните държави, след като бъде консумирано правото на помощи за безработни в Австрия. Правителството обвързва тясно социалната политика с въпросите на миграцията, австрийските граждани са поставени на преден план. Парите, гарантиращи екзистенц-минимума, са важен инструмент за предотвратяване на бедността, подчертават партийните ръководители, но се съкращават размера на получаваните помощи.

По-строги са правилата за получаване статут на бежанец, предвидени са възможности за закриване на религиозни средища поради опасност от протерористична пропаганда. Ще е възможно и ограничаване на свободата за придвижване на заподозрени лица, както и ограничаване на възможностите за електронни връзки. За гарантиране сигурността на населението ще бъде увеличен броят на полицейските служители.

Програмата и съставът на новото правителство, в чийто състав опит на управляващ политик притежава единствено бъдещият федерален канцлер Себастиан Курц, срещат неодобрение от страна на опозицията. Управляващият в момента федерален канцлер Кристиан Керн, ръководител на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) заяви, че ще е необходима много силна опозиция, тъй като народната партия дава в ръцете на партията на свободата всички ресори на сигурността - министерството на отбраната и министерството на вътрешните работи се дават на активисти на националистическата партия на свободата. В програмата Керн вижда само "обещания без съдържание", тъй като никъде не се казва как ще бъдат финансирани предвидените промени.

Според шефа на НЕОС Матиас Щролц програмата не съдържа прогресивни идеи. Политици от "Листа Петер Пилц" критикуват присъствието на "крайнодесен политик на Австрийската партия на свободата" в състава на новото австрийско правителство, като визират Марио Кунасек, бъдещ министър на отбраната, представител на дясното крило в партията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТОП 5 на най-предпочитаните коледни събития в Русе
ТОП 5 на най-предпочитаните коледни събития в Русе
Журналисти, студенти, музиканти и артисти в подкрепа на Дома за сираци в Нови хан
Журналисти, студенти, музиканти и артисти в подкрепа на Дома за сираци в Нови хан