НОВИНИ

Основните политически сили: Няма време за промени в Изборния кодекс

Основните политически сили са на мнение, че този парламент няма време за промени в Изборния кодекс, произтичащи от резултатите от референдума за избирателната система. Единствено от ГЕРБ заявиха, че стоят зад волята на народа, но въпреки това най-реалистичната хипотеза е, че това Народно събрание няма да успее да направи заложените в допитването промени.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 02.12.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

НС има тримесечен срок да обсъди резултатите от референдума, но в момента решението на ЦИК за незадължителния му характер се оспорва в съда и срокът не тече.

Според БСП с промяната на избирателната система не трябва да се бърза.

Филип Попов - БСП лява България: "Този парламент, според нас, няма необходимото време, нито морална подкрепа, за да работи по едни толкова важни теми. Самото разпределение на мандатите, разделението на територията на едномандатни райони изисква технологично време".

Попов посочи, че според експертите поне 1 година е необходима, за да бъде районирана страната за мажоритарни избори. Той обаче потвърди тезата на левицата, че трябва да се търси вариант на смесена избирателна система. А що се отнася до намаляване на партийната субсидия - тя според Филип Попов също остава за следващия парламент.

Хамид Хамид - ДПС: "Промени в който и да е закон, дребни и несъществени, са нужни около 2 месеца. Ако говорим за сериозни промени в изборния кодекс, за промяна въобще на системата, е несериозно да се говори за промени в това време, защото се спекулира малко с това, че 2,5 млн. души искали и затова трябвало да стане. Нека да чуем и другите 4 млн. и половина.

И от ДПС посочиха срока от най-малко една година като необходимо време за отразяване на резултатите от референдума за мажоритарен избор. И според тях времето на този парламент за намаляване на субсидиите за партиите също няма да стигне.

Валери Симеонов - съпредседател на ПФ: "Не трябва да се върви по популистката плоскост, на която се подхлъзна целият български народ с т.н. референдум. Истината е, че огромната част от тези, които гласуваха - 2 млн., всъщност не знаеха за какво гласуват. Ето - аз го казвам и поемам отговорността за това".
Димитър Делчев - РБ: Времето не е достатъчно - първо, защото парламентът работи до 22 януари - това са четири-пет седмици, второ защото да се променят правила в 6-месечен или едногодишен срок преди парламентарни избори, крие опасност от това този, който ги променя, да ги промени така, че на него да му е изгодно да постигне служебна победа".

От ГЕРБ подкрепят напълно референдума, но въпреки внесеният от тях проект за решение, също смятат, че времето на това НС е малко.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на правната комисия: "На парче не бива да се работи, особено когато става въпрос за толкова съществена промяна. Районирането е процес, който изисква много данни. Който ви лъже, че това може да стане днес - прави поредната манипулация".

А за партийната субсидия предложението на ГЕРБ в резултат на допитването е тя да бъде премахната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква риба купуват варненци преди Никулден
Каква риба купуват варненци преди Никулден
Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде рапорт за освобождаване
Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде рапорт за освобождаване