НОВИНИ

Основният ремонт на НДК трябва да приключи до 15 ноември

Основният ремонт на НДК трябва да приключи до 15 ноември, както е предвидено в договора със строителната фирма. Дейностите протичат нормално и в срок. Целия ремонт ще струва 45 млн. лв. Днес ръководството на двореца представи свършеното до този момент.

Айше Сали
от Айше Сали
18:13, 17.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По-малко от месец ни дели от края на основния ремонт. Или поне това е оптимистичната прогноза на ръководството на НДК. Дали ще успеят, ще стане ясно на 15 ноември. След това е предвиден месец за тестове и почистване на сградата. Ако всичко върви по план, на 1 декември Дворецът трябва е напълно готов за посрещането на европейските лидери.

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: Разгънатата площ на НДК е 123 хил кв. м. От тях са подменени 14 хил кв. м настилки, обновени са камерите, заловите инсталации, подменят се конвектори, радиатори, подменят се всички нива от осмо до четвърто ниво с настилки.

Преустройството на зала 3, която ще бъде оборудвана с най-модерната конферентна техника, е почти готово. Основното пространство на европредседателството е с нов таван, ламперия и мокет. Изграден е двоен под за комуникационните системи, а преводаческите кабини вече са проверени от представители на европейските институции.

Почти готови са още седма, осма, девета и десета зала. Ремонтът на зала 6, където ще бъде разположен международният пресцентър, продължава.

Осезаеми промени в централното фоайе на НДК след ремонта няма да има, но със сигурност статуята на Димитър Бойков ще бъде реставрирана.

Ще бъдат реставрирани и всички останали произведения на изкуството, както и мраморните настилки. Сумата, която ще плати НДК за целия ремонт е 45 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийство на влиятелна малтийска блогърка разтърси Европа
Убийство на влиятелна малтийска блогърка разтърси Европа
След края на КСНС част от участниците отново защитиха позициите си
След края на КСНС част от участниците отново защитиха позициите си