Решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване е оспорено пред Върховния административен съд от един от отстранените участници. Предстои на 30 април съдът да разгледа делото.

Ето как говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира въпроса дали съществува риск за реализиране на машинно гласуване на предстоящите европейски избори.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Не бих желал да коментирам вариант, в който да бъде отменено решението, тъй като все пак трябва да предоставим възможността на съда да прецени дали има основание за отмяна на нашето решение за избор на изпълнител или не. Всяко едно изявление в тази насока или защитата, на която и да било позиция, би поставило съда в необходимостта все пак да вземе предвид и тези изявления.

Днес започна предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май. За участие във вота са регистрирани 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Кампанията ще бъде закрита на 25 май. В 5-дневен срок, считано от днес, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да подадат данни в Сметната палата за предизборната си кампания. Те трябва да включват наименованието на съответната политическа сила, приходите и разходите й, както и хората, които носят отговорност за счетоводната отчетност.

От днес започва предизборната кампания за евровота

От днес започва предизборната кампания за евровота

От днес официално се открива предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.