НОВИНИ

Оспорвани дебати в НС за отпадането на съкратеното съдебно производство

Спорове в парламента да отпадне ли съкратеното съдебно следствие, което дава възможност за намаляване на присъдите на извършителите на тежки престъпления след признаване на фактите. Депутатите одобриха на първо четене промени в два закона. Надежда Василева проследи заседанието на парламента.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 25.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Депутатите направиха крачка напред в посока отговор на общественото недоволство и очакванията на близки на жертвите за справедливи присъди. Парламентът прие две коренно различни промени в два закона - една в НПК, която предвижда да отпадне съкратеното съдебно производство в случай на умишлено убийство, при което извършителят е признал фактите по делото.

Другата е предложение на ГЕРБ съкратеното производство да остане и съдът да преценява в кои случаи да го приложи, като присъдата да може да бъде намалена с до 1/5, а не 1/3, както беше досега.

Пленарната зала стана поле на политически и юридически сблъсък, и на обвинения в популизъм. ГЕРБ днес подкрепиха отпадането на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления, но предупредиха какви рискове носи това.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание: При липса на съкратен процес делото може да продължи и 10, и повече години. Нека си припомним бруталното тройно убийство в "Гео Милев" - убити са мъж, жена и 4-годишното им дете. Делото продължава 16 години. Справедливо ли е това правосъдие?

Управляващите предлагат съдът да решава дали при тежки престъпления и признаване на фактите присъдата да се намалява с една пета. От ляво заявиха, че тези идеи не са подкрепени от главния прокурор и ВКС.

Крум Зарков, ПГ на "БСП за България": Това не е хамалски пазарлък.За да не се почувства някой изпреварен, за да не се засегне нечие его? Това ще предизвика хаос.
;

Правосъдният министър посъветва да се загърбят политическите страсти в името на ефективно правно решение.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Големият дебат би следвало да бъде в тоя момент - продължаваме ли да се доверяваме на съда в работата му по определяне на наказанието? Ние от ГЕРБ не тръгнахме да се състезаваме с популизма, да разкарваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзяват народни представителки, или да бъркаме в сърцето на потресените хора.

От ляво пък поискаха министърът да се извини на близките на жертвите.

Корнелия Нинова, ПГ на "БСП за България": Да дойде тук и от трибуната да ви се извини. Не може да каже ,че някой ви разкарва напред-назад, за да просълзявате народни представителки. Вярваме във вашето искрено желание за справедливо наказание на онези, които посегнаха на децата и близките ви. Идете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали няма да се разплачете.
Вкарвате ни в правен абсурд, държите се политически лицемерно и демонстрирате морална нищета.
;

Освен БСП, Патриотите и "Воля" също защитиха отпадането на съкратеното следствие при тежки престъпления.

Искрен Веселинов, ПГ на ОП: Факт е, че съкратеното съдебно следствие се превърна в един постоянен източник на напрежение, постоянно искане да има справедливост от близките на пострадалите.
Симеон Найденов, "Воля": Аз считам, че законопроектът е правилен и нашата партия ще го подкрепи.
Красимир Ципов, ГЕРБ: По-важният въпрос е да видим как да определим наказанието така, че дейците на тези тежки престъпления да получат заслужено наказание.

Предстои депутатите да търсят консенсус как да ограничат полето на съкратеното съдебно следствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор
Пореден протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор
Българските хотелиери могат да заведат колективен иск срещу Томас Кук
Българските хотелиери могат да заведат колективен иск срещу "Томас Кук"