НОВИНИ

ОССЕ е готова да посредничи за преодолявана на политическата криза в Албания

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) има готовност да посредничи при диалога за преодоляване на политическата криза в Албания, съобщава „Ора нюз”. От кабинета на генералния секретар на Парламентарната асамблея на ОССЕ Роберто Монтела са съобщили, че той планира да посети Тирана, но форматът на визитата ще зависи от политическата воля в Албания.

оссе готова посредничи преодолявана политическата криза албания
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 14.08.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Министър-председателят на Албания Еди Рама и лидерът на опозиционната Демократическа партия (ДП) Люлзим Баша продължават да са на противоположни позиции относно условията за възможен диалог.

Според Баша, диалог с Еди Рама е възможен, само ако той подаде оставка като премиер.

Ръководителят на правителството и на управляващата Социалистическа партия отхвърля подобна възможност.

Преди седем месеца ДП и нейните съюзници напуснаха парламента и загубиха „десните” общини при местните избори на 30 юни. Социалистическата партия разшири влиянието си и спечели изборите в 60 от 61 общини.

Представителите на международните институции в Албания настояват за постигане на политическо споразумение. Очевидната липса на напредък предизвиква загриженост от възможна ескалация на обстановката.

Политическата криза може да се отрази върху решението на държавите от ЕС относно началото на преговорите за членство на Албания. Не се отхвърля и възможността това да се отрази и върху поемането от страната на ротационното председателство на ОССЕ през 2020 година.

В края на юли президентът Илир Мета изпрати официално писмо до ОССЕ с молба международната организация да поеме ролята на посредник, за да се преодолее дълбоката политическа криза, в която се намира държавата от няколко месеца.

В отговора си ОССЕ подчертава, че диалогът може да бъде успешен, само ако в него участват всички заинтересовани страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загасен е пожарът в Хасковско
Загасен е пожарът в Хасковско
Откриха нови положителни проби за чума при глигани край Девин
Откриха нови положителни проби за чума при глигани край Девин