Български и македонски палеонтолози откриха за първи път скелетни останки от огромно животно, мастодонт живял преди 8 милиона години. Находището се намира в Долни Дисан, Македония, и е много обещаващо в търсене на останки на грекопитек - предчовека, Експедицията е инициатива на БАН, но тази година се финансира от македонското министерство на културата.

Отдавна знаят за това находище, от години се опитват да разкрият историята на живота от преди 8 милиона години. Когато тук е текла пълноводна река и растителността е била саванна. Подобна на Африканската. И усилията им сега са увенчани с голяма находка.

проф. Николай Спасов - ръководител на палеонтологичната експедиция, природо-научен музей, БАН - Това днес е камък, а някога е било слонова кост. Това е бивникът на животното. То наистина е като дънер на дърво, грамадно животно, сигурно е тежало 10 тона. Това е част от главата, дясната стои с десния бивник. Тука излиза един прешлен от гръбнака. Това е мастодонт от рода Херлофодон, едно наистина гигантско животно.


© БНТ

Или по-специално Choerolophodon pentelici. Огромен - поне три метра висок, 7 метра дълъг. С изумително дълга издадена напред брадичка, чиято функция и до сега е неизвестна. Преди 8 млн. години животното е обитавало доста голяма територия - от Иран до Балканите. Но до този момент учените са откривали само единични кости от череп.

доц. д-р Георги Марков - палеонтолог: За първи път откриваме кости от скелета, които знаем със сигурност, че принадлежат на този вид. До сега са намирали скелетни останки на Choerolophodon pentelici, които да е сигурно, че са именно от нето, а не от някой друг вид, с който евентуално биха могли да се срещат заедно.

В далечната миоценска епоха, Pentelici е съжителствал с още три вида мастодонти. И откриваните кости от крайници е почти невъзможно да се каже чии са. А тук имат части от задните и добре запазени предни крайници.

проф. Николай Спасов - ръководител на палеонтологичната експедиция, природо-научен музей, БАН: Част от пръст... ето това е предната част.
Choerolophodon pentelici е бил висок поне три метра и дълъг - седем
Choerolophodon pentelici е бил висок поне три метра и дълъг - седем © БНТ
доц. д-р Георги Марков - палеонтолог: Тук имаме кости от предния крайник това са тези две и все още са в анатомична позиция. При това животно тази част, събраната продължава напред.

Зъбите, обаче, да способни за разкажат повече. В случая - втори горен кътник.

доц. д-р Георги Марков - палеонтолог: Това е много силно изтрит зъб, вторен горен кътник. Ще рече възрастен, не напълно стар, но в зряла възраст.

След радостта от голямата находка, учените продължават проучването на терена още по-настървено. Много биха искали да намерят останки от предтеча на човека - грекопитек. Но ще им трябва голям късмет и усилена работа


ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ЗА ПАЛЕОНТОЛОГИЧНИТЕ РАЗКОПКИ НА МАКЕДОНСКИТЕ И БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В СУТРЕШНИЯ БЛОК ТУК