НОВИНИ

Останки от мастодонт на 8 милиона години откриха в Македония

Български и македонски палеонтолози откриха за първи път скелетни останки от огромно животно, мастодонт живял преди 8 милиона години. Находището се намира в Долни Дисан, Македония, и е много обещаващо в търсене на останки на грекопитек - предчовека, Експедицията е инициатива на БАН, но тази година се финансира от македонското министерство на културата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:36, 07.05.2018
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Отдавна знаят за това находище, от години се опитват да разкрият историята на живота от преди 8 милиона години. Когато тук е текла пълноводна река и растителността е била саванна. Подобна на Африканската. И усилията им сега са увенчани с голяма находка.

проф. Николай Спасов - ръководител на палеонтологичната експедиция, природо-научен музей, БАН - Това днес е камък, а някога е било слонова кост. Това е бивникът на животното. То наистина е като дънер на дърво, грамадно животно, сигурно е тежало 10 тона. Това е част от главата, дясната стои с десния бивник. Тука излиза един прешлен от гръбнака. Това е мастодонт от рода Херлофодон, едно наистина гигантско животно.


;

Или по-специално Choerolophodon pentelici. Огромен - поне три метра висок, 7 метра дълъг. С изумително дълга издадена напред брадичка, чиято функция и до сега е неизвестна. Преди 8 млн. години животното е обитавало доста голяма територия - от Иран до Балканите. Но до този момент учените са откривали само единични кости от череп.

доц. д-р Георги Марков - палеонтолог: За първи път откриваме кости от скелета, които знаем със сигурност, че принадлежат на този вид. До сега са намирали скелетни останки на Choerolophodon pentelici, които да е сигурно, че са именно от нето, а не от някой друг вид, с който евентуално биха могли да се срещат заедно.

В далечната миоценска епоха, Pentelici е съжителствал с още три вида мастодонти. И откриваните кости от крайници е почти невъзможно да се каже чии са. А тук имат части от задните и добре запазени предни крайници.

проф. Николай Спасов - ръководител на палеонтологичната експедиция, природо-научен музей, БАН: Част от пръст... ето това е предната част.
;
доц. д-р Георги Марков - палеонтолог: Тук имаме кости от предния крайник това са тези две и все още са в анатомична позиция. При това животно тази част, събраната продължава напред.

Зъбите, обаче, да способни за разкажат повече. В случая - втори горен кътник.

доц. д-р Георги Марков - палеонтолог: Това е много силно изтрит зъб, вторен горен кътник. Ще рече възрастен, не напълно стар, но в зряла възраст.

След радостта от голямата находка, учените продължават проучването на терена още по-настървено. Много биха искали да намерят останки от предтеча на човека - грекопитек. Но ще им трябва голям късмет и усилена работа


ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ЗА ПАЛЕОНТОЛОГИЧНИТЕ РАЗКОПКИ НА МАКЕДОНСКИТЕ И БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В СУТРЕШНИЯ БЛОК ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една година от избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция
Една година от избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция
Ще има ли неудобства за софиянци заради ремонта на „Граф Игнатиев“?
Ще има ли неудобства за софиянци заради ремонта на „Граф Игнатиев“?