Архаичен софтуер и операционни сървърни системи са основната причина за теча на данни от НАП. Тава стана ясно при изслушването на ръководството на Комисията за защита на личните данни пред специалната парламентарна комисия. Повече от две страници с пропуски в сигурността представи пред депутатите шефът на комисията Светослав Караджов.

Общо 20 са нарушенията на сигурността на личните данни, които са били констатирани при продължилата повече от месец проверка в приходната агенция.

Едно от основните заключения на регулатора, е че нито операционната система, нито софтуера на НАП са били осъвременени от 2008 година досега.

Липсва система за оценка на риска и система за анализ на сигналите при опит за злонамерено проникване. Няма и резервен сървър с базата данни, който да бъде включен, ако основният бъде хакнат, са част от нарушенията, констатирани в НАП.

Светослав Караджов- председател на Комисията за защита на личните данни:"Продължителното, самостоятелно разработване на приложение за ел. услуги към гражданите, според нас е дебалансирало системата за защита на данните, като тежестта е изнесена към функционалността на услугите в полза на гражданите за сметка на необходимата защита при обработка на данните на данъчно задължените лица.

Заради тези пропуски регулаторът глоби НАП с 5,1 млн. или по лев и 17 стотинки за всеки пробив на лични данни.

Управляващи и опозиция се скараха за това, кой е назначил и с каква квалификация експертите в приходната агенция, които отговарят за защитата на нашите лични данни.

От левицата обвиниха ГЕРБ, че вместо компютърни специалисти в Дирекцията за електронна сигурност са назначени хора с екзотични професии.

Румен Гечев- депутат от "БСП за България"- "Вие забелязахте ли такава висока концентрация на професионални "калинки" там. Какво ще ви правят те някакви защита там на софтуера и ще ви обновяват сървърите, след като те са фотографи и картографи".

От ГЕРБ обвиниха левицата че политизира темата вместо да търсят решение на проблема.

Красимир Ципов- председател на анкетната комисия, депутат от ГЕРБ: Тази временна анкетна комисия не е предназначена какъв е качеството на кадрите в НАП или в каквато и да е била друга държавна администрация.

Депутатите решиха на следващото заседание да бъдат изслушани представители на Агенцията по киберсигурност, за да обяснят какви грижи се полагат за личните ни данни, не само в НАП, но и в останалите звена на държавната администрация.