НОВИНИ

Една година до Брекзит: Мей обиколи страната с послание за единство и оптимизъм

Точно 1 година остава до деня, в който Великобритания ще напусне Европейския съюз. Условията на раздялата все още са в процес на договаряне между Лондон и Брюксел. Днес премиерът Тереза Мей предприе обиколка, за да се срещне лично с британци в различни точки на страната.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Деяй Йотов
20:00, 29.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света
една година брекзит мей обиколи страната послание единство оптимизъм

Година след задействането на процедурата по напускане британците остават все така разделени "за" и "против", а яснота за това какво ги очаква извън съюза няма. С послание за единство и оптимизъм за бъдещето премиерът Тереза Мей обиколи страната, като спря в Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и Англия.

ТЕРЕЗА МЕЙ, министър-председател на Великобритания: Брекзит отваря възможности за нас. Искам да ни видя заедно, четирите нации на Обединеното кралство. Имаме много силен съюз, в наш интерес е да сме заедно и да се възползваме от бъдещите възможности.

В Шотландия, която беше твърдо против напускането, Мей увери, че шотландските власти ще имат повече правомощия след Брекзит, а шотландските фермери и бизнес ще продължат да търгуват свободно в Европа.

В Северна Ирландия Мей засегна най-болезненият въпрос при раздялата - уреждането на статута на границата с Ирландия - която ще е единствената сухопътна граница с ЕС.

ТЕРЕЗА МЕЙ, министър-председател на Великобритания: Работим за решаването на този въпрос. Вече представихме предложения за уреждане на митническите въпроси, така че да няма твърда граница.

На 29 март 2019 година в полунощ лондонско време, Обединеното кралство официално ще напусне Европейския съюз. Това ще е краят на 46 години британско членство, по силата на член 50 от Лисабонския договор и първото отделяне на страна от общността. Все пак британците ще останат свързани с останалите 27 до края на 2020 година - по време на така наречения преходен период - когато за тях ще продължат да са в сила всички европейски правила, но ще загубят правото на глас при вземането на решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е профилът на българския длъжник?
Какъв е профилът на българския длъжник?
Демонстрации при критични случаи на бойното поле във ВМА
Демонстрации при критични случаи на бойното поле във ВМА