НОВИНИ

Остава най-високото ниво на терористична опасност във Великобритания

Продължават арестите на предполагаеми съучастници на атентатора от Манчестър. Общият брой на задържаните стана 8. Нивото на терористична опасност в страната остава в най-високата "критична" степен. Борис Бъчваров обобщава ситуацията на острова.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
16:39, 26.05.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света
остава високото ниво терористична опасност великобритания

Рано тази сутрин антитерористичните части на полицията щурмуваха къща и заведение в градчето край Манчестър - Сейнт Хелън. Униформените иззеха компютърен хард диск, таблет и документи от пицария, която е собственост на семейство от либийски произход. Жителите на Сейнт Хелън бяха в шок след операцията на полицията.

Асит Чоудхъри, собственик на магазин: В 8 часа тази сутрин полицаите ми се обадиха и ме попитаха дали познавам собствениците на пицарията. Казах "да" и попитах "Какво е станало?". Те ми отвърнаха: "Смятаме, че са свързани с атентатът от Манчестър". Никога не съм очаквал тези хора да направят нещо. Все още не ми се вярва, че тези приятни хора могат да бъдат обвързани с такъв акт. Те също имат семейства. Те също имат деца.

Полицейските операции продължиха и в района Мос на Манчестър. Там беше арестуван един човек. Задържаните общо са 8 на възраст от 18 до 38 години. Властите смятат, че атентаторът - Салман Абеди е бил част от терористична мрежа. Негов роднина твърди, че той бил подтикнат към екстремизъм, след като видял как намушкват негов приятел миналата година. Брат му Исмаил Абеди също е задържан.

Атентатът в Манчестър разпали дебата за ефективността на системата за сигурност във Великобритания. По време на телевизионно предаване секретарят по вътрешни работи, Амбър Ръд бе принудена да отговаря на въпроси на служителите на реда.

"С 20 000 полицаи по-малко сме и се случват подобни зверства. Правителството не очакваше ли това?"
Амбър Ръд, секретар по вътрешни работи: Попитала съм началника на анти-терористичното звено дали има нужда от ресурси. Стана ясно, че няма. Това не е въпрос в момента. Не трябва да смятаме, че терористичната дейност нямаше да се случи, ако имаше повече полицаи.

Темата за сигурността се появи и в предизборните кампании на отделните партии. Лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин заяви, че участието на Великобритания във военни операции отвъд граница е причината за нападения на терористи у дома.

Според социологически проучвания преднината на Консерваторите пред Лейбъристите след атентата в Манчестър намаля и в момента е 5 %. Заради новината британският паунд удари двумесечно дъно. Парламентарните избори в страната ще се проведат на 8 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност в зала „Арена Армеец“ след атентата в Манчестър
Засилени мерки за сигурност в зала „Арена Армеец“ след атентата в Манчестър
Папата е отдал признание на народа ни като пазител на делото на Кирил и Методий
Папата е отдал признание на народа ни като пазител на делото на Кирил и Методий