НОВИНИ

Остава опасността от падащи камъни в района на Чудните мостове

Пътят за село Забърдо и Чудните мостове остава затворен, в сила е и обявеното частично бедствено положение в община Чепеларе. Кметът Славка Чакърова призова туристите да не предприемат пътуване в района, защото опасността от падащи скални отломки остава. Геодезисти и инженери днес направиха оглед на новото срутище. Все още не е ясно кога ще отпадне ограничението за движение през рисковия участък. В община Неделино заради свлачище вече втори ден семейство е евакуирано от дома си, селища в община Девин са с прекъснати пътища.

bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 01.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Масивни скални късове и днес падаха на пътя към село Забърдо и Чудните мостове. Затова участъка остана затворен и под полицейски контрол. Металните заграждения са напълно разрушени и преминаването все още е опасно, смята кметът на община Чепеларе.

Славка Чакърова- кмет на община Чепеларе: Поставили сме знаци забранено влизането , виждам, че има много туристи , които не ги спазват. Опитах се да предупредя някои лично, че носят отговорност и минават на своя глава.

Според кметът на село Забърдо Валентин Черпоков обаче бедствено положение в района няма. Ситуацията е пагубна единствено за туризма, който е основен поминък тук.

Валентин Черпоков, кмет на село Забърдо: Спират туристите, разсипват ни туризма. С години е така. Те плашат хората по тоя начин. Няма никакво бедствено положение тук.

Водно бедствие наложи евакуация на семейство в община Неделино. Свлачище затрупа къщата им и втори ден хората не могат да влязат в нея. Причината според местните е в лошото отводняване на построена по проект екопътека.

Ружен Беширов - жител на община Неделино: Тръгна това нещо и събори цялата постройка, която тука наруши и покрива
Община Девин също е с наводнена пътна инфраструктура. Затруднен е достъпът до няколко населени места. Пътят до село Осиково е непроходим. Стоки от първа необходимост се доставят с помощта на фадроми.

Кметовете на всички засегнати населени места са в непрекъсната връзка с областния управител на Смолян и с регионалното министерство. Търсят се възможности за отпускане на допълнителни финансови средства и за успокояване на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната банка: Климатичните промени може да увеличат бедността в България
Световната банка: Климатичните промени може да увеличат бедността в България
Мост във Виетнам пресъздава ръцете на Бог и пленява хиляди туристи
Мост във Виетнам пресъздава "ръцете на Бог" и пленява хиляди туристи