НОВИНИ

​Остава тежка обстановката на българо-гръцката граница

10-километрови опашки от ТИР-ове се извиват, а шофьорите са недоволни. Гърците заплашват, че утре ще блокират 2 от 3-те ленти към Солун, а в събота и неделя за по един час ще се блокират главни пътища.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
18:12, 04.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Наши сънародници, ядосани от блокадата на Кулата, препречили пътя на гръцки автомобили. Полицията се намесила и възстановила движението.

Гърците протестират заради рязкото понижение на жизнения стандарт, протестите в Атина прераснаха в сблъсъци между полицията и протестиращи.

Вижте прякото включване на Антон Чавдаров.

В отговор на въпрос на БНТ говорител на Европейската комисия разясни позицията на Брюксел по блокадата на българо-гръцката граница.

Комисията разглежда случая в контекста на регулацията за свободно движение на стоки в Евросъюза и отбелязва, че са били информирани от гръцките и българските власти, съответно на 28 януари и на 3-ти февруари, за проблемите, предизвикани от стачката.

От комисията заявяват, че следят отблизо развитието на обстановката и на 3-ти февруари са поискали от гръцките власти повече информация относно мястото, датата, продължителността, естеството и последиците от протестните действия.

;

В Солун привидно е спокойно. Край Бялата кула в града е пълно с хора, както с местни, така и с туристи. Че има общонационална стачка не личи по нищо. Кафенетата са пълни. Но притеснение има.

Метакса Сана е пенсионер, до скоро била преподавател в университет. Жената обяснява, че кризата в Гърция я плаши много, защото проблемите на държавата вече сериозно се отразяват на семейния й бюджет.

Пенсията ми не е достатъчна, първо взимах около 1000 евро, после обаче я орязаха с 30 процента, сега е 700 евро - това е пенсията на един професор в университета. Учителите в основните и средните училища не взимат повече от 300-350 евро на месец. Аз в момента преживявам благодарение и на заплатата на съпруга му. Той още работи и така се издържаме.

Край морето, срещаме Йоргос. Бизнесът му страда жестоко заради икономическата криза. Магазинът му за дрехи в Солун днес не работи, защото мъжът подкрепя категорично националната стачка. Казва, че от месеци магазинът му е празен и клиенти няма.

Преди известно време намалих цените, но не мога непрекъснато да ги намалявам, тъй като това зависи от това на каква цена се доставя стоката. Но в момента е доста трудно и за нас търговците защото голяма част от населението просто нямат пари.

Йоргос ни разказва, че само за последния месец 10 000 гърци са достигнали критичен праг на бедност. В труден момент срещаме и Янис. Мъжът доскоро планирал да даде от спестяванията си за операция на съпругата му. Необходимите 3000 евро обаче вече му се струват непосилна сума.

В момента не можем да си позволим подобна сума. Не можем и да изтеглим кредит от банките, защото те не дават пари. Единствено разчитаме на това, което притежаваме вкъщи.

В Солун вече се пести. Хората твърдят, че за разлика от минали години сега се лишават... дори от храна. От доскорошния им стандарт на живот нямало и помен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият сайт на БНТ провокира активното участие на зрителите и на журналистите
Новият сайт на БНТ провокира активното участие на зрителите и на журналистите
Форум за свободата и сигурността на медиите в Париж
Форум за свободата и сигурността на медиите в Париж