Поредна безсънна нощ за хората от Брегово, където продължава бедственото положение. От областната управа във Видин успокояват, че риск за местните жители няма. Продължава опасността от пробив в дигата на река Тимок. Има покачване на подпочвените води, залети са земеделски земи и дворове на къщи, а хората остават силно притеснени. В Брегово се търси трайно решение, за да се преодолее рискът от наводнение.

Сутринта в 7 часа пристигна специален хидромодул, който е с три мощни помпи и с капацитет близо 50 000 литра в минута, които могат да изпомпват. Той беше позициониран в района на КПП Брегово, от където заработиха помпите сутринта. В другия край на дигата продължават да работят помпите, които още от вчера са тук. Това е надеждата на хората, че с тези съоръжения ще бъде намалено нивото на водата.

Специалистите от пожарната и от Кризисния щаб област Видин казват, че проблемът сега са подпочвените води. Не очакват нов приток на вода от река Тимок, която вече е спокойна нито от снеготопенето или обилни снеговалежи.

Отговорните институции успокояват хората, че няма проблем за евакуацията им или влошаване на ситуацията в края на Брегово, къдедето първите къщи са подложени най-много на риск. Областният управител Албена Георгиева успокои, че няма проблем с питейната вода и водата е годна за пиене.

Сутринта на място пристигна и гл.комисар Николай Николов, който е началник на цялата пожарна в страната лично да огледа как са разположени дигите и да направят анализ на ситуацията дали може да има изненада от прииждаща вода. След огледът, неговото мнение беше, че няма такава опасност. Отговорните институции твърдят, че засега хората могат да бъдат спокойни.

Няма заплаха за населението в Община Брегово

Няма заплаха за населението в Община Брегово

Бедственото положение в Община Брегово остава, но няма опасност за населението, съобщиха от Кризисния щаб в района на Видин, които ще бъдат в готовнос...