Планинските спасители предупреждават, че лавинната опасност остава, а условията не са подходящи за туризъм. Препоръчително е тази седмица да се избягват преходите в планините и карането извън пистите.

Нов сняг наваля по високите части на Пирин тази нощ. Очаква се през следващите дни в планината времето да остане студено, а преваляванията да продължат.

Петър Чолев, планински спасител: Цялата седмица за туризъм няма да е приятна при снеговалеж туризъм трудно се прави, но пък фрий райдърите за това чакат да понавали малко пудра и да се пускат по необработените терени, по склоновете.

- Какво мислите за тези, които карат извън пистите? Заслужава ли си рискът?

-скиор: Не си заслужава, колкото и да са добри, професионалисти по-добре в пистите да се кара на места, които са добри. Обичат риска, мислят че са много добри, после съжаляват - родителите, семействата.

Въпреки че условията в планините са лоши, ако туристите решат да правят преходи, спасителите предупреждават задължително да се взимат предпазни мерки.

Петър Чолев, планински спасител: Трябва да са информирали по кой маршрут ще отидат техни приятели да знаят. Не е лошо даже в спасителната служба, ако мислят да правят някакво такова начинание, да се знае.

През последната седмица в Пирин имаше два инцидента с затрупани от лавина хора, като млада жена загина, въпреки че в труднодостъпния терен над хижа Синаница спасителните екипи са стигнали възможно най-бързо и то благодарение на новите моторни шейни, които имат ,предоставени от Българския червен кръст.

Млада туристка загина, затрупана от лавина в Пирин

Млада туристка загина, затрупана от лавина в Пирин

Младо момиче загина вчера, затрупано от лавина. Трагедията стана в района на Синанишкия циркус около хижа Синаница в Пирин. С младото момиче е им...