Забраната за достъп на автомобили в Морската градина във Варна остава, въпреки че Върховният административен съд отмени ограничението. Мотивът е, че процедурата за промени в Генералния план за движението в града не е приключила. В същия ден обаче кметът одобри плана, което означава, че забраната отново влиза в сила.

Варна

Община Варна забрани влизането на автомобили в началото на юли, след като 5-годишно дете загина, блъснато от кола на паркинг в Морската градина. Промяната трябваше да бъде узаконена с актуализацията на Генералния план за движение в града. Тя обаче се забави и Върховният административен съд уважи искането на собствениците на имоти в парка забраната да падне.

Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна: Фактически няма акт, който е обжалван и съдът да е отменил, а има искане за отмяна на действие.

Според зам.-кмета на Община Варна Пламена Маринова, решението на съда и одобрението на промените в Генералния план в един ден е случайно.

Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна: Тези актове бяха постановени на 27 ноември, да, в същата дата, на която се е произнесъл Върховният административен съд, но те касаят съвсем различна процедура и различни действия.

Много от жителите на Варна са категорични, че в Морската градина не трябва да има автомобили.

Кристиян Пенков: 100 % трябва да бъде спрян допускът на МПС в Морски парк Варна. Всяка година има по едно блъснато дете в Морската градина.

За колоездачите също има ограничение. Те могат да се движат само по определената за тях велоалея.