НОВИНИ

Оставиха в ареста афганистанеца, запалил българското знаме

Най-тежката мярка - задържане под стража наложи Специализираният съд на афганистанеца, обвинен, че е изгорил българското знаме по време на размириците в Харманли. Бахир Ярунал вече беше обвинен за хулиганство заедно с други 18 души. Макар мъжът да отрича - според прокуратурата има неоспорими доказателства за неговата вина. За това престъпление законът предвижда до 2 години затвор и до 3000 лева глоба.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Оператор: Борис Сотиров
16:13, 27.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

20-годишният Бахир е един от организаторите на безредиците в лагера в Харманли, твърдят свидетели. По време на протеста хвърлял камъни по полицаите и улучил един от тях в главата. Съдът днес му наложи най-тежката мярка за неотклонение заради "опетняване на българското знаме".

Калин Близнаков - прокурор: Хвърлил го е на земята, свалил го е, взел го е, след което го е хвърлил в горящ наблизо огън.
- И сте абсолютно сигурно, че това е той?
- Това е той да, той е разпознат категорично от няколко полицейски служители, като лицето което е извършило тези действия.

Съдът прие аргументите на прокуратурата, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление или да се укрие. Пред Агенцията за бежанците Бахир сам е разказал, че е преминал границата ни нелегално с помощта на трафиканти. Представил се е и с чужда самоличност. Дни преди протеста в Харманли той е получил отказ за предоставяне на международна закрила и е определен като икономически, а не политически бежанец. Според съда Бахир Ярунал няма валиден документ за самоличност, според адвоката му обаче той има постоянен адрес в София.

Анета Донева - адвокат на обвиняемия:
- той казва, че никога не е живял в София
- тогава как си го е изкарал?
- не мога да ви отговоря на този въпрос.
- а документ видяхте ли някакъв?
- да, документа съм го видяла.
Калин Близнаков - прокурор: Никакви документи няма, по материалите на досъдебното производство няма данни да има постоянен адрес.

Пред съда Бахир заяви, че е свалил знамето, за да го предпази, но някой го взел от ръката му и не знаел какво е станало след това. Той призна, че е участвал в протеста, но по думите му, по мирен начин.

Заради чистото му съдебно минало, адвокатът му поиска по-лека мярка. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на Корман Исмаилов с ново ръководство
Партията на Корман Исмаилов с ново ръководство
В Бродуей ще бъде поставен първият мюзикъл, изпълнен изцяло акапелно
В Бродуей ще бъде поставен първият мюзикъл, изпълнен изцяло акапелно