Сливенският окръжен съд остави за постоянно в ареста 29-годишната банкова директорка от Нова Загора. Биляна Манчева е обвинена в присвояване на близо 450 000 лева от сметките на клиенти на банковия клон. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за обвиняемата Биляна Манчева за длъжностно присвояване на пари в особено големи размери с мотива, че може да се укрие от павосъдието, тъй като често пътувала зад граница или да извърши друго престъпление. От 3 години Манчева е директор на клона на банката. В деня на задържането ѝ е уволнена. Разследването започнало след сигнали на клиенти на банката в Нова Загора за липсващи средства по сметките им. Един от потърпевшите е Кольо Колев.

Кольо Колев, земеделски производител, с. Съдиево: Сумата тя е на мен и на съпругата ми и е около 180 000 лв. Отидох там, показаха сметките и се оказа, че имам по 200-300 лв. в сметка, което значи че парите са преведени някъде, без аз да знам.

Банковата директорка е обвинена и за присвояване на средства от международни банкови карти, без знанието на титулярите им. Обвинението твърди, че за периода ноември 2016 г. - 1 февруари 2019 г. Манчева успешно е изтеглила над 110 пъти над 45 000 лева с чужди карти. Един от ужилените обаче не вярва това да е го е извършила банкерката.

Смятате ли, че е Биляна?

- Не, казах.

Според защитата на обвиняемата присвояването на средствата не е извършено само от едно лице, нямало и данни, че банкерката е теглила пари от банковите карти. Биляна Манчева поиска по-лека мярка като посочи пред съда, че е съдействала при извършването на одита в банковия клон, както и на полицията и не е осъждана. Делото продължава в Бургаския апелативен съд.