Задържаният преди три месеца собственик на верига бензиностанции Иван Тобиев и двама от неговите служители остават в ареста, реши Пловдивският апелативен съд. Срещу тримата са повдигнати обвинения за укриване на акциз за над 1,6 милиона лева и пране на пари.

Пловдив

Според обвиненията в склада на Иван Тобиев е открита нелегална подземна цистерна с нафта, от която са извършвани доставки с маркирано гориво. При всяка продажба се е съставял електронен данъчен документ, в който се е декларирало много по-голямо количество гориво, отколкото в действителност са получавали купувачите. Разликата от нафтата се търгувала на черно.

Красимир Папаризов, прокурор в Апелативна прокуратура: „И по този начин са избягвали акциз, в момента стойността е 1,6 милион лева близо е станала, дори има технически съоръжения там установени. Технически съоръжения, с които да не преминават през датчика, и така да се правят транзакциите с горивото.”
Димитър Аврамов, адвокат на тримата обвиняеми: „Това са само обвинения, за които в момента няма конкретни доказателства. Това е нашата теза, има предположения, които са необосновани.”

Съдът обаче прецени, че предположенията за вина са обосновани и остави обвиняемите в ареста. Доказателствата по делото са събирани чрез специални разузнавателни средства, свидетелски показания на ощетени клиенти и по данни от митнически ревизии. Чакат се и две експертизи.