Собственикът на 5-те кучета, нахапали до смърт 39-годишен мъж край село Владо Тричков, остава в ареста. Според съда има опасност Йордан Карагьозов да извърши ново престъпление. В съдебната зала собственикът на кучетата заяви, че съжалява за случилото се. Решението на Районния съд в Своге подлежи на обжалване.

Владо Тричков, Своге

В съдебната зала обвиняемият Йордан Карагьозов заяви единствено, че трагедията е огромна и съжалява за случилото се. Според показанията на кмета на Владо Тричков Иван Николов, мъжът е предупреждаван многократно през годините да вземе мерки по отношение на агресивните кучета, но без резултат.

Борислава Барболова, прокурор: На този етап, това което може да твърдим е, че тази дейност продължава от 2014 г., че лицето е безотговорно към домашните си любимци, че е имало регистрирани сигнали, че са се опитвали от общинската администрация да установят контакт с него и че по този начин е продължавал да не полага грижи.

От прокуратурата заявиха, че по делото трябва да се представят множество експертизи. Взети са и отливки от захапките на животните. Според съдебните лекари нахапаният мъж е умрял в големи страдания в следствие на масивна кръвозагуба. От прокуратурата заявиха, че нямат данни кучетата на Йордан Карагьозов да са били недохранени.

Мъжът е обвинен за това, че не е полагал достатъчно грижи за 5-те си кучета и ги е отглеждал без надзор. Ако бъде признат за виновен той може да получи до пет години затвор и глоба до 10 000 лева.

В момента кучетата се стопанисват от "Екоравновесие". От прокуратурата заявиха, че тяхната съдба ще стане ясна, когато бъдат готови експертизите по делото. Оттам не изключиха животните да бъдат умъртвени.