НОВИНИ

Оставка в Белия дом

Сътресение в Белия дом. Оставка подаде един от най-влиятелните членове на екипа на президента Доналд Тръмп - съветникът по национална сигурност генерал Майкъл Флин. Това стана след обвинения, че още преди да встъпи в длъжност генералът е обсъждал с руския посланик във Вашингтон американските санкции срещу Русия. Какво означава това за администрацията на Тръмп и какви са реакциите от Москва - материал на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:07, 14.02.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Генерал Майкъл Флин подаде оставка, след като потвърди, че в края на миналата година, преди да встъпи в длъжност като съветник по националната сигурност е водил телефонни разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

ФБР разследва разговорите между Флин и Кисляк, които са били записани. Според западни медии генералът е обсъждал и санкциите срещу Русия като е дал сигнал от името на Тръмп, че те могат да бъдат отменени. В писмото, с което подава оставка, самият Флин отрича да е вършил нещо нередно.

ген. Майкъл Флин: "Целта на тези контакти беше да се улесни плавното поемане на властта и да се започне изграждането на нужните контакти между президента, неговите съветници и чуждестранни лидери. Подобни телефонни разговори са стандартна практика при всяко предаване и приемане на властта от такъв обхват."

Генералът обаче признава, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс като не го е информирал точно за разговора с руския посланик.

Скандалът с генерал Флин предизвика нови критики срещу Тръмп, че се обгражда с аутсайдери, които не знаят как да водят държавни дела. Кариерата на Флин е минала в армията. За 2 години до 2014 г. е бил и шеф на военното разузнаване, но е уволнен заради лошо управление на службата.

Връзките му с Русия бяха под лупа още по време на предизборната кампания. Тогава стана ясно, че през 2015 г. като частно лице е присъствал редом с президента Путин на празненство на руската държавна телевизия "Ар Ти", която има славата на пропагандно оръжие на Кремъл зад граница. Флин е получил и хонорар, за да прочете лекция по външна политика в Москва.

Сега Кремъл определи скандала с Флин като вътрешно политически въпрос за Вашингтон, но някои руски депутати смятат, че той е предизвикан нарочно, за да навреди на отношенията с Русия.

Временно за съветник по националната сигурност на Тръмп беше назначен председателя на Съвета по национална сигурност генерал Кийт Келъг. Както коментира в. "Файненшъл таймс", не е ясно дали оставката на Флин ще потуши скандала. Самият Тръмп още не е давал публичен коментар по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК не е спирала финансирането по ОП Наука и образование
ЕК не е спирала финансирането по ОП "Наука и образование"
Пясъчни дюни  и скални местообитания показват в Екомузея
Пясъчни дюни и скални местообитания показват в Екомузея