НОВИНИ

Оставката на британския посланик в ЕС и преговорите за Брекзит

Внезапната оставка на британския посланик в Брюксел вчера предизвиква днес буря от коментари на острова. Айвън Роджърс напуска поста седмици преди старта на преговорите за Брекзит - премиерът Тереза Мей обяви, че те ще започнат до края на март. В писмо до колегите си, чието съдържание става известно днес, Роджърс ги призовава да се противопоставят на обърканото мислене и да говорят истината на властта.

bnt avatar logo
от Валентин Илиев - кор. на БНТ
18:23, 04.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Айван Роджърс е известен с позицията си против излизането на Великобритания от Европейския съюз. Макар оставката му да бе неочаквана, беше ясно, че той има разногласия с членове на правителството на Тереза Мей за преговорите по Брекзит. През декември той заяви, че вероятно обсъждането на бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел може да продължи десет години.

Той е сред членовете както на управляващата Консервативна партия, така и други политици, които настояват за повече яснота поне по основните позиции, които правителството на Тереза Мей ще защитава в преговорите. Освен намирането на приемник за поста на Айван Роджърс, предстои и назначаването след две седмици на генерален директор на специалното звено, с ранг на министерство, което бе създадено за водене на преговорите с Европейския съюз.

Вероятно това ще бъде човек, чийто позиции са в синхрон с тези на кабинета. Айвън Роджърс е оценяван като един от най-опитните британски дипломати, който познава в детайли брюкселските механизми. В същото време бизнесмени от лондонското Сити заявиха, че личните разбирания и убеждения на британския представител не са от значение и важното е той да е способен да отстоява британската позиция.

Тереза Мей вече заяви, че трите основни приоритета за нея ще бъдат ограничаването на имиграцията, търговията с общия европейски пазар, и независимост от общоевропейските съдебни институции. Важно за българите е настояването на Лондон свободното движение на хора, което е един от основните принципи на съюза, да бъде тълкувано като свободно движение на работници, на работна ръка. Приемникът на Роджърс ще стане известен до края на месеца. От кабинета на Тереза Мей вече заявиха, че това ще стане до четири седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невнимателните шофьори ще плащат по високи застраховки
Невнимателните шофьори ще плащат по високи застраховки
Остра липса на акушер-гинеколози в Силистра
Остра липса на акушер-гинеколози в Силистра