Президентството на Доналд Тръмп се мята от криза в криза, коментира агенция Ройтерс след новината за оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис. Той е поредната важна фигура, която напуска администрацията на американския президент. Причина за това е изненадващото решение на Тръмп да изтегли американските военни от Сирия. В добавка се появиха съобщения, че се готви изтегляне и от Афганистан.

Уважаваният генерал от резерва Джеймс Матис, ще остане на поста си до февруари, но след това ще се раздели с правителството на Доналд Тръмп.

В писмо, той показа недвусмислено причината: "Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", написа Матис.

Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка

Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка

Президентът Доналд Тръмп е решил да изтегли значителна част от американските войски в Афганистан. Това посочва през агенция Франс прес пожелал анонимн...

Тази стъпка не е изненадваща. След решението на Тръмп за изтегляне на военните от Сирия, анализатори коментираха, че то противоречи на официалните линии на държавния департамент и на Министерството на отбраната. Матис е уважаван и от републиканците и от демократите.

Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на предаставителите: Потресена съм от новината, защото Генерал Матис е истински патриот. Мисля, че всички трябва да прочетат писмото, с което напуска. То е свидетеслвто за огромен патриотизъм, уважение към Президента, но и отстояване на собствените си ценности.

Сенатор Линдзи Греъм, близък съюзник на Тръмп, го призова да преразгледа изтеглянето от Сирия. След съобщенията, че се замисля изтегляне на половината от 14-хилядния контингент в Афганистан, Греъм предупреди, че това може да доведе до ново нападение срещу Америка, като това на 11 септември 2001 г. Безпокойство предизвика и отказът на Тръмп да подпише закона за финансирането на федералното правителство, одобрен от Сената. Това повишава риска от "затваряне" на правителството преди Коледа. Идната година също ще бъде трудна за президента, отбелязва Ройтерс и напомня за разследването на руската връзка в предизборната кампания през 2016 г.

Реакции след оставката на Джеймс Матис

Реакции след оставката на Джеймс Матис

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е поредната ключова фигура, която си тръгва от администрацията на президента Доналд Тръмп. И въпреки опити...