НОВИНИ

Оставката на министър Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на съвет на коалицията

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на коалиционен съвет след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и посочи, че е разговарял с министър-председателя.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:48, 23.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
оставката министър теменужка петкова обсъдена съвет коалицията

Теменужка Петкова е един достоен човек, по никакъв начин не иска да оставя някакви съмнения, че има някакво отношение към сделката за продажбата на ЧЕЗ, заяви Цветанов. Той посочи, че това е сделка между две частни компании, тя е осъществена в Чехия, не в България и има компететни органи като КЕВР, които трябва да се произнесат.

Решението, което ще се вземе за нейната оставка, ще бъде на коалиционен съвет между "Обединени патриоти" и ГЕРБ, който ще се състои съвсем скоро, просто в момента премиерът е в Брюксел, обясни Цветанов. "Оставката е нейно желание и волеизявление. Когато се върви към оставка на такава висока позиция, коалиционният съвет трябва да се запознае с абсолютно всички детайли, за да имаме единна позиция дали ще се приеме оставката или няма да се приеме", добави той. По думите му твърде рано е да се говори за неин заместник на поста.

На въпрос какви отношения има Петкова със собствениците на фирмата-купувач на ЧЕЗ, Цветанов каза, че тя няма роднински отношения. Той коментира, че Теменужка Петкова е един изключително отговорен държавник и на всички позиции, които е заемала в държавните институции, се е справяла брилянтно. Той отблеляза, че тя е човекът, който на времето е отговарял и по проверките в АДФИ. В тази посока обаче има много заинтересовани да я атакуват, коментира Цветанов. Според него в момента това е удобна ситуация, в която опозицията се възползва и могат да търсят поредния скандал в обществото да уронват авторитета на правителството.
Ще излезем с достойнство от тази ситуация, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според министъра на финансите Владислав Горанов оставката на енергийния министър Теменужка Петкова е малко прибързана. Не намирам аргументи за нея, но не съм и запознат с детайлите, коментира той пред журналисти. Ако всеки, който има някакъв приятел дългогодишен, трябва да носи отговорност за действията или бездействията му, още повече тук говорим за една частна сделка, за мен е малко странно, каза Горанов. Той не вижда нищо укоримо в подобна сделка, за да се търси някаква отговорност - морална или политическа.

Горанов каза, че разбира от медиите за оставката на Теменужка Петкова. Преди малко се видяхме с нея, но не ме информира, в крайна сметка това се решава от нея и от министър-председателя, добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов обяви, че той е посъветвал Петкова да си подаде оставката
Премиерът Борисов обяви, че той е посъветвал Петкова да си подаде оставката
Проф. Камен Плочев е приет в болница
Проф. Камен Плочев е приет в болница