НОВИНИ

Оставка на Ренци след италианското "НЕ" на конституционната реформа

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като претърпя тежко поражение на референдума за желаната от него конституционна реформа - резултат, който хвърля Италия в политическа криза и предизвиква страх от хаос в банковата ѝ система. При изключително висока за италианските стандарти избирателна активност от близо 70%, гласоподавателите казаха твърдо НЕ на промените, предложени от премиера. Екзит половете сочат, че над 59 на сто са гласували с НЕ. Третата по големина икономика в Еврозоната даде ясен сигнал за възхода на популистките партии и сега тръгва по пътя на политическата нестабилност. След обявяването на резултатите еврото се срина спрямо долара.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:03, 05.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

"Ренци си отива у дома", "Няма триумф", "Бела Чао" и "Падението на Ренци" - крещят италианските вестници тази сутрин. Точно както и британския премиер Дейвид Камерън, Ренци заложи на карта всичко с този референдум, игра твърдо и загуби драматично. Той обеща да напусне, ако изгуби референдума и нямаше друг ход освен да изпълни обещанието си.

Матео Ренци - премиер на Италия: "Загубих и го казвам силно и ясно, въпреки, че имам буца в гърлото си, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля, но ви моля да повярвате, че направих всичко по силите си."

Матео Ренци обяви, че следобед ще свика извънредно съвещание на кабинета, след което ще се отправи към президентството и ще подаде своята оставка. Големите победители на референдума са популисткото движение "5 звезди" и евроскептичната "Северна лига". Движението, ръководено от комедийния актьор Бепе Грило обяви, че е готово да управлява страната.

Луиджи ди Майо - депутат от движението "5 звезди": "Днес изгуби арогантността на властимащите през последните години и ние ще се поучим от техните грешки, когато сформираме правителствена програма и екип. От утре ще работим за създаването на бъдещо правителство."

Привържениците на кампанията против конституционните реформи излязоха по улиците на Рим, а други пяха партизанската песен "Чао".

Марио Ажело - политически анализатор: "Един от ключовите елементи в загубата на Ренци е много силното усещане за социално недоволство и икономическият растеж е много слаб. Вълната от гняв срещу статуквото, както и в много други европейски държави, се материализира с този вот."

Дали страната ще върви към предсрочни избори е решение, което ще направи президентът Серджо Матарела. Очаква се той да поиска от Ренци да остане на власт, поне докато парламентът приеме бюджетът за догодина по-късно този месец. Проблем пред организирането на предсрочен вот е фактът, че изборният закон в Италия беше обявен за противоконституционен, а решение по този въпрос се очаква през януари.

Ако догодина в Италия има такъв вот, 2017 г. ще бъде ключова в историята на Европейския съюз, тъй като тогава в още две от основателките на блока - Франция и Германия - ще има избори, в които ще участват силни евроскептични и популистки кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти от Пловдив с призив за отговорно празнуване на 8-и декември
Студенти от Пловдив с призив за отговорно празнуване на 8-и декември
Безплатни прегледи за туберкулоза във всички областни градове
Безплатни прегледи за туберкулоза във всички областни градове