НОВИНИ

Анализаторите Георги Харизанов и Кольо Колев за оставката на Теменужка Петкова

В студиото на „Още от деня“ политическият анализатор Георги Харизанов и социолога Кольо Колев коментираха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.Според Георги Харизанов основният въпрос около сделката с ЧЕЗ е коя Гинка Върбакова - собственика на фирмата „Инерком България“, на която ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си в България.Според Кольо Колев в обществото се оставя впечатлението, че управляващите се опитват да осребрят властта си.

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 23.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Оставката на Теменужка Петкова от поста на министър на енергетиката е политическо решение да се пресече сянката на съмнение върху сделката с ЧЕЗ, за да може, когато сделката се върне в България и се разгледа от българските органи, да се види, че няма вмешателство, заяви Георги Харизанов.

Това е „пожарен ход“, заяви Кольо Колев, като добави, че сделката с ЧЕЗ е странна: води се по чешките правила, но се появява малкса и неизвестна фирма, която може да купи нещо за 320 млн. лв.

Кольо Колев, социолог: Това напомня на онази сделка с дипломатическия клуб в Бояна.
;

Според политическия анализатор Георги Харизанов е проблем, че собственикът на фирмата-купувач „Инерком България“ Гинка Върбакова мълчи. Той добави, че вторият проблем е мълчанието и на енергийните регулатори.

Георги Харизанов: Премиерът днес говори за независими институции, но не се ползват с никакво доверие.
;

Кольо Колев обвърза тази оставка с други събития като оставката на Делян Добрев, Истанбулската конвенция, Законът за банковата несъстоятелност, Пирин, които водят до общественото усещане, че управляващите се опитват да осребрят властта си.

Кольо Колев, социолог: Всички тези неща атакуват общественото мнение, че „бързат да осребрят чиповете“.

Георги Харизанов подчерта, че съмненията в обществото са около личността на купувача на ЧЕЗ. Намекна, че събитията може да са инспирирани от опозицията.

Кольо Колев репликира, че опозицията не може да бъде посочвана като инспиратор за подобни събития.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Николай Шарков: Реакцията ни за бюджета на НЗОК е политически коректна
Д-р Николай Шарков: Реакцията ни за бюджета на НЗОК е политически коректна
Бойко Борисов: ​За България е по-изгодно да се увеличи вноската в бюджета на ЕС
Бойко Борисов: ​За България е по-изгодно да се увеличи вноската в бюджета на ЕС