Темата за оставките на тримата министри след катастрофата край Своге беше в полезрението на политиците и днес в парламента. Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че ако оставките бъдат внесени в НС, те ще бъдат гласувани, но той продължава да мисли, че е трябвало да се изчака заключението на разследването на катастрофата. В същото време двама от подалите оставка министри Николай Нанков и Валентин Радев отказаха да коментират дали е възможно да запазят постовете си.

Николай Нанков подчерта, че въпреки подкрепата, която е получил от кметове и коалиционни партньори, няма да оттегли оставката си.

Николай Нанков: Това, което зависеше от мен, мисля, че съм си го направил и като личен акт на отговорност. Вина и отговорност - мисля, че са две различни неща. Няма да оттегля оставката си, напротив споменах, че това е акт, който и в лично качество, а и това, че премиерът ни ги изиска - беше най-правилната постъпка, която стоеше пред нас тримата.

Вътрешният министър Валентин Радев пък заяви, че подаването на оставките им е прецедент в най-новата ни история.

Валентин Радев: Не са го правили други! Защото чашата преля с това, което се случи край Своге, но такива трагедии са се случвали и давам пример с Бяла - 19 загинали - министър Румен Петков. Нещо да сте чули за оставки тогава? Е, ГЕРБ правим по този начин. А дали ще се приемат оставките - има си капитан на отбора, има си НС, те ще преценят.

За правото на капитана на отбора Бойко Борисов да поиска оставките на министрите си говори в сутрешния блок и Волен Сидеров. Според него няма нищо драматично, че министри, които са поели политическа отговорност, ще бъдат сменени. Дали това ще стане факт, той не се нае да отговори преди коалиционния съвет на управляващите в понеделник.